Dansk basketforbund afviser at udfordre vigtig EM-afgørelse

Danmarks basketkvinder har lang vej til EM efter et nederlag og en afgørende beslutning fra Fiba.

Efter to kampe ligger Danmark nummer to i kvindernes EM-kvalifikation. (Arkivfoto). <i>Claus Bech/Ritzau Scanpix</i>

Efter to kampe ligger Danmark nummer to i kvindernes EM-kvalifikation. (Arkivfoto). Claus Bech/Ritzau Scanpix

Chancerne for at komme til EM så lyse ud for Danmarks basketballkvinder indtil torsdag, hvor de blev ramt af to mavepustere.

På hjemmebane tabte de 60-67 til Montenegros landshold i Gentofte, men allerede forinden blev mulighederne markant forringet af en afgørelse fra Det Internationale Basketballforbund (Fiba).

Fiba besluttede at eliminere muligheden for at komme til EM som en af de bedste toere for Danmark og de øvrige hold i gruppen.

Det skyldes, at førsteseedede Rusland er pillet ud af kvalifikationen på grund af krigen i Ukraine.

Meldingen kom kort tid før kampen mod Montenegro til Danmarks Basketball Forbunds store frustration. Men man gør sig ingen illusioner om, at beslutningen kan omgøres, forklarer sportschef Jörgen Fastberg.

- Vi kommer aldrig til at kunne ændre beslutningen, siger han.

Danmark vil dog forsøge at gå sammen med Montenegro og Østrig om at sende et signal til Fiba.

- Det er mere for at markere, at det ikke er okay at gøre det på den måde. Det kommer ikke til at ændre noget, men måske får det en betydning fremover, siger han.

Danskerne havde forventet, at der som minimum var en god chance for at kvalificere sig via andenpladsen efter en storsejr over Østrig i første kamp. Men så kom beskeden fra Fiba.

- Det var helt klart en overraskelse. Vi synes ikke, timingen er rigtig. Jeg forstår beslutningen, men den skulle jo komme, samtidig med at de meddelte, at Rusland og Hviderusland blev taget ud, siger han.

Vejen til EM skal nu gå via førstepladsen.

Søndag møder Danmark Østrig på udebane, og her skal der to point på kontoen, hvis drømmen om at komme til mesterskabet for første gang siden 1974 skal være intakt.

Dernæst skal de danske basketkvinder besejre Montenegro med mindst syv point på udebane, såfremt montenegrinerne selv slår Østrig som ventet.

Alligevel ser Jörgen Fastberg gode muligheder for avancement.

- Hvis holdene er nogenlunde ens, tror jeg helt klart, der er en chance. Spillerne fandt en vej i går (torsdag, red.), og jeg er rigtig stolt af dem. Forsvaret og energien var stærk, siger sportschefen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.