DBU-boss håber på bredt europæisk statement i Qatar

Landsholdet har været i kontakt med England, Frankrig og Tyskland om et fælles europæisk budskab ved VM.

Fodbolddirektør Peter Møller håber, at Europas lande kan stå sammen om et statement i Qatar, men debatten om menneskerettigheder fylder ikke lige meget alle steder, har han erfaret. (Arkivfoto). <i>Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix</i>

Fodbolddirektør Peter Møller håber, at Europas lande kan stå sammen om et statement i Qatar, men debatten om menneskerettigheder fylder ikke lige meget alle steder, har han erfaret. (Arkivfoto). Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Den engelske fodboldstjerne Harry Kane fortalte mandag, at han har været i dialog med Christian Eriksen og den franske landsholdskeeper Hugo Lloris om, at deres landshold indtager et samlet kritisk standpunkt omkring menneskerettigheder i forbindelse med VM i Qatar.

Fodbolddirektør i Dansk Boldspil-Union (DBU) Peter Møller hilser dialogen på tværs af landene velkommen.

- Det synes jeg, er rigtigt godt. Vi har selv sat det i værk, da vi blev enige med vores partnere om at fjerne logoer fra træningstrøjer for at gøre plads til et statement, når vi er dernede. Det har spillerne bakket op om.

- Vi har fortalt spillerne, at vi helst går sammen med andre forbund. Jeg har blandt andre rakt ud til Oliver Bierhoff (teknisk direktør for det tyske fodboldlandshold, red.), og Christian Eriksen har snakket med Kane og Lloris.

- Sammen med spillerne er vi enige om, at vi skal have så mange europæiske lande med som muligt til at lave et statement i Qatar. Vi står stærkere, når vi er flere. Men går andre ikke med, gør vi selv noget, understreger Peter Møller.

13 europæiske nationer deltager i slutrunden, men Møller har intet bud på, hvor bredt man kan nå ud.

- Jeg aner det ikke. Vi har været i gang i et stykke tid, og jeg kan konstatere, at debatten ikke alle steder fylder så meget som i Danmark. Jeg kan ikke stå på mål for, hvad andre forbund vælger at gøre. For mig er det væsentligt, at vi gør noget.

- Dialogen foregår på helt øverste niveau, og jeg ved ikke, hvor mange forbund Jakob Jensen (DBU-direktør, red.) har været i kontakt med, fortæller Peter Møller.

Spørgsmål: Kan landsholdsspillerne også komme med budskaber på egen hånd?

- Spillerne bakker op om, at vi står stærkest sammen. De synes ligesom os i DBU, at slutrunden skulle have været afviklet et andet sted. Den bliver næppe flyttet, men intentionen er at vise, hvad vi står for, i et statement.

- Vi skal opføre os ordentligt, da vi er gæster i et andet land, men vi kan signalere det, vi står for, og håbe på, at Fifa også lægger mærke til det, så man har det i tankerne næste gang, man skal placere en slutrunde.

- Og håbe på, at det kan være med til at lægge endnu mere tryk på forandringer i Qatar, så det fortsætter fremadrettet, lyder det fra fodbolddirektøren.

Mange aktører har udtrykt harme over, at homoseksualitet er ulovligt i Qatar.

Derudover har en rapport fra Amnesty International dokumenteret, at tusindvis af migrantarbejdere i ørkenstaten er blevet udnyttet under forberedelserne til VM med mange dødsfald til følge.

VM spilles fra 21. november til 18. december.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden