Defekt til Vingegaard betyder lille tidstab til Pogacar

En dramatisk 5. etape af Touren bød på defekt til Jonas Vingegaard, mens Magnus Cort kæmpede om etapesejren.

Magnus Cort i den prikkede bjergtrøje var igen på togt, da en dramatisk 5. etape af Tour de France blev kørt onsdag. <i>Thomas Samson/Ritzau Scanpix</i>

Magnus Cort i den prikkede bjergtrøje var igen på togt, da en dramatisk 5. etape af Tour de France blev kørt onsdag. Thomas Samson/Ritzau Scanpix

Den australske cykelrytter Simon Clarke (Israel-Premier Tech) vandt onsdag en yderst dramatisk 5. etape, den frygtede brostensetape, i Tour de France.

Etapens 157 kilometer fra Lille Métropole til Arenberg Porte du Hainaut bød som ventet på en masse styrt, punkteringer og panik. Og den blev rundet af med en dramatisk afslutning, hvor Clarke akkurat besejrede Taco van der Hoorn (Intermarché) i en spurt.

Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma) havde defekt, han tabte kæden, undervejs og kæmpede som en besat for at begrænse tidstabet til den forsvarende Tour de France-mester, Tadej Pogacar (UAE Emirates).

På et tidspunkt var der over et minut mellem de to, men til sidst var Pogacar blot 13 sekunder foran sin danske rival.

Værre gik det for Vingegaards medkaptajn Primoz Roglic, der styrtede og tabte over to minutter til Pogacar.

Magnus Cort (EF) i den prikkede bjergtrøje var igen i udbrud og kæmpede med om etapesejren, men blev hægtet af i slutfasen og måtte tage til takke med femtepladsen. Cort beholder bjergtrøjen, da der ikke var bjergpoint på spil onsdag.

Wout van Aert (Jumbo-Visma), som arbejde hårdt for Vingegaard, formåede at forsvare den gule førertrøje.

Den belgiske stjerne havde en meget hård arbejdsdag, hvor et styrt inden de første brostensstykker satte ham ud af spil til etapesejren.

Men van Aert skulle i den grad i arbejdstøjet, da Vingegaard blev ramt af defekt. Først efter tre cykelskift til Vingegaard gik jagten ind på de øvrige favoritter til den samlede sejr.

Jumbo-Visma sendte tre mand ned for at hjælpe Vingegaard. Altså heriblandt van Aert. Det så længe ud til, at van Aert også ville miste førertrøjen, men han kæmpede heroisk og forsvarede den gule trøje.

I den samlede stilling er han 13 sekunder foran Neilson Powless (EF), der ligeledes var en del af onsdagens udbrud.

Etapen var uden kategoriserede stigninger, men alligevel betegnet som kuperet grundet de 11 stykker med brosten undervejs.

Det længste stykke var 2800 meter, og de 11 pavéer målte 19,4 kilometer i alt. Samtlige brostensstykker var placeret inden for de sidste 74 kilometer til mål.

Cort stak fra de første meter i selskab med Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies) og van der Hoorn.

Et par klynger af ryttere forsøgte at komme med, og efter 25 kilometer lykkedes det tre ryttere at nå frem til Cort-gruppen. De tre var Powless, Clarke og Alexis Gougeard (B&B Hotels).

Med 84 kilometer til mål og fem kilometer til det første af 11 brostenstykker havde Cort-gruppen over tre minutter ned til feltet.

Efter det første brostenstykke kørte den tidligere verdensmester, danske Mads Pedersen (Trek), med Jack Bauer (BikeExchange) efter Cort-gruppen. Men duoen blev hurtigt hentet.

Mads Pedersen så bestemt ikke tilfreds ud med slagets gang. Cort-gruppen var over tre minutter foran feltet ved indkørslen til det andet stykke med brosten.

Kort tid efter begyndte dramaet for alvor, begyndende med Vingegaards defekt.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.