Elitesporten er coronaramt: Loyale fans og sponsorer redder nordjyske klubber

Især trofaste fans og solide sponsorer takkes for at yde den helt nødvendige støtte til de nordjyske eliteklubber indenfor ishockey og håndbold

Foto: Lars Pauli og Henrik Bo. Illustration: Jette Klokkerholm

Foto: Lars Pauli og Henrik Bo. Illustration: Jette Klokkerholm

De danske sportshaller ligger tilskuermæssigt øde hen, og i øjeblikket afventer klubberne nyt fra Erhvervsstyrelsen. For et af de helt store spørgsmål er lige nu er, om kompensationsordningen fortsætter - og hvad klubberne kan forvente i kompensation.

For ramt på økonomien - det er klubberne. I Nordjylland har elitesportsklubberne grebet coronasituationen an ved først og fremmest at sætte pris på den loyalitet, sponsorer og fans lægger for dagen. For Frederikshavn White Hawks vedkommende har man på baggrund af coronasituationen desuden budgetteret med 20-25 procent mindre lønudgifter i år.

- Det er svært. Vi er ramt på indtægterne. Det er jo sådan, det er, konstaterer Henrik Andersen, direktør for Frederikshavn White Hawks.

Der vil komme en kompensation fra Erhvervsstyrelsen. Hvilken og hvor stor venter de danske klubber stadig at få at vide.

- Vi kender ikke beløbet fra Erhvervsstyrelsen endnu. Jeg tror, man generelt vil forsøge at lægge hånden over sporten i Danmark. Men det er lidt uvist lige nu, så vi er lidt på gyngende grund over det hele. Det er også derfor, vi har et billigere hold i år i forhold til vores øvrige konkurrenter. Vi har valgt at være lidt forsigtige. Vi synes, det er en usikker tid lige nu, også fordi vi ikke ved, hvordan vores kompensation bliver.

- Vi er slet ikke i panik

Aalborg Pirates har i snit 3200 tilskuere til hjemmekampene og er sammen med SønderjyskE den klub med flest tilskuere. Derfor rammes de også hårdere af, at der ikke må komme tilskuere ind til kampene.

- De klubber, der gør det bedst, bliver hårdest ramt. Vi har en rigtig flot egenkapital, men det er ikke meningen, de penge skal bruges på grund af covid19, siger Morten Fals, bestyrelsesformand for Aalborg Pirates.

Egenkapitalen er ganske vist en god buffer, men som alle andre klubber ser også Aalborg Pirates frem til hjælpen fra Erhvervsstyrelsen.

- Hvis sponsorerne ikke havde betalt og fansene havde krævet pengene tilbage, så var vi i en anden situation. Vi er selvfølgelig taknemmelige for, at sponsorer og sæsonkortholderne bakker os op. Det gør, at vi holder fart på skøjterne og kan holde setuppet. Vi er slet ikke i panik, og det er, fordi vi har den brede opbakning, vi har. Men vi får også brug for statens hjælp, understreger bestyrelsesformanden.

Morten Fals henleder opmærksomheden på, at det også vil blive svært for klubberne den dag, der igen åbnes for tilskuere.

- Det bliver svært, når det genåbner og vi skal aktivere alle gode mennesker til at komme tilbage og bakke op om sporten og kulturen generelt. Det kan godt være, der bliver betalt en regning af os alle sammen nu, men der kommer også en, når det hele skal buldre og brage igen. Når der bliver åbnet er det jo ikke bare at tænde på en knap, og så er der 3000 tilskuere igen. Det er det systematiske tab, jeg er bange for, fortæller han.

- Pirates står stærkt i denne orkan, men gør det kun på grund af den opbakning og det sikkerhedsnet, der er spændt ud, tilføjer han.

Ingen store problemer lige nu

Lige nu er der indenfor herrehåndbolden et break i turneringen på grund af VM. De nye restriktioner gælder indtil 17. januar, og turneringen starter herefter op igen i februar. Ingen gør sig dog umiddelbart forhåbninger om fyldte haller allerede fra næste måned.

- Det er klart, at muligheden for kompensation hjælper alle. Også os. Vi håber selvfølgelig, at vi kan holde skindet på næsen, siger direktør Jan Larsen fra Aalborg Håndbold.

Klubben gik ud af sidste regnskabsår med plus på bundlinjen. Egenkapitalen er god, og klubben står godt rustet.

- Vi er ikke i store problemer lige nu. Men vi er selvfølgelig meget opmærksomme på vores udgifter, når vi nu ikke har andre indtægter end dem, vi fik fra starten af sæsonen fra vores sæsonkortholdere og sponsorer - som jo så forøvrigt ikke kan få det produkt, som de har betalt for, fortæller direktøren for Aalborg Håndbold, hvor man i øjeblikket afventer en udmelding på forlængelse af den kompensationsordning, der udløb 31. december.

Er polstrede og kan klare det

Heller ikke sportsdirektør Henrik Hedegaard fra Mors-Thy Håndbold tror, at man skal forvente fyldte haller det kommende stykke tid.

- Op til jul spillede vi for 500 tilskuere, og det var trods alt bedre end nu, hvor vi skal spille for tomme haller. Det er klart, at vi gerne vil have tilskuerne tilbage, når vi begynder igen. Dels på grund af sporten, men sandelig også på grund af økonomien.

- Men vi kommer ikke til at spille for fyldte haller i denne sæson. Det tror jeg ikke på, tilføjer han.

Der er penge på kistebunden hos Mors-Thy Håndbold, men også her er det de trofaste sæsonkortholdere og sponsorer, som er med til at holde hånden under klubben.

- Vi er polstrede og kan klare det, men det er klart, at på et eller andet tidspunkt skal vores meget loyale tilskuere og sponsorer have noget for pengene, siger Henrik Hedegaard.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.