Fifa og Uefa udelukker russiske landshold og klubhold

Foruden udelukkelse af Rusland har Uefa besluttet at afbryde sponsorsamarbejdet med russiske Gazprom.

Hverken russiske landshold eller klubhold kommer i aktion på fodboldbanerne i den kommende tid.

Mandag meddeler Det Internationale Fodboldforbund (Fifa) og Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa), at Rusland er suspenderet på ubestemt tid.

Det gør de to forbund i enslydende udmeldinger på deres hjemmesider.

Uefa oplyser desuden, at forbundet har afbrudt sit store sponsorsamarbejde med det russiske energiselskab Gazprom. Det gælder i alle turneringer, der lige nu er indgået aftale om, herunder herrernes EM i 2024.

Det hele sker som konsekvens af den igangværende krig i Ukraine, hvor Rusland har indledt en militær invasion.

Udelukkelsen betyder blandt andet, at Ruslands herrelandshold ikke kommer til at spille de VM-kvalifikationskampe, det ellers skulle have spillet i marts.

Her skulle russerne have spillet en playoffturnering om en billet til VM i Qatar senere i år.

Derudover kommer udelukkelsen til at betyde, at Spartak Moskva ikke længere må spille med i Europa League, hvor klubben stod til at møde RB Leipzig i ottendedelsfinalen.

Meldingen om udelukkelse kommer, dagen efter at Fifa fastlagde første runde af sanktioner mod Rusland, der er i gang med en militær invasion af Ukraine.

Søndag meddelte forbundet, at russiske hold blandt andet skulle spille på neutral grund og holdt i første omgang igen med udelukkelse. Sidstnævnte blev mødt af kritik.

Blandt andre Jakob Jensen, direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU), mente, at sanktionerne var for svage. Samme melding kom fra Danmarks kulturminister, Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Det danske U17-landshold for piger skulle have mødt Rusland 19. marts i en turnering på dansk grund. U19-herrelandsholdet skulle 29. marts møde Rusland i en turnering i Spanien. Men det bliver der ikke noget af.

DBU havde allerede inden mandagens udmelding slået fast, at ingen danske landshold skulle spille imod russiske landshold i den nuværende situation.

Ruslands A-landshold for kvinder har i april to kampe på programmet i VM-kvalifikationen, og i løbet af sommeren skal russerne spille EM i England. Til efteråret står Danmark til at skulle møde russerne.

Om udelukkelsen er ophævet inden da, ved kun Uefa og Fifa.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.