IOC: Udeluk russere og hviderussere fra al sport

Kan man ikke smide russere og hviderussere ud, bør de konkurrere som neutrale, mener IOC.

Ruslands atleter kæmpede under neutralt flag under OL i Tokyo på grund af en dopingdom. <i>Hassan Ammar/Ritzau Scanpix</i>

Ruslands atleter kæmpede under neutralt flag under OL i Tokyo på grund af en dopingdom. Hassan Ammar/Ritzau Scanpix

Alle russere og hviderussere bør blive udelukket fra internationale konkurrencer.

Så klar er meldingen mandag på Den Internationale Olympiske Komités (IOC) hjemmeside.

Her skriver IOC's bestyrelse, at alle idrætsforbund og arrangører af sportsbegivenheder på grund af den russiske invasion af Ukraine bør udelukke de to nationers atleter og ledere.

Kan det ikke lade sig gøre af juridiske eller logistiske årsager, bør idrætsforbundene bestræbe sig på, at russere og hviderussere optræder som neutrale atleter uden nationale flag, symboler eller nationalmelodier.

IOC meddeler i samme ombæring, at Ruslands præsident, Vladimir Putin, sammen med to andre russere har fået frataget sin olympiske orden.

Fredag opfordrede komitéen de forskellige forbund til at aflyse eller flytte sportsbegivenheder, der er sat til at finde sted i Rusland og Hviderusland.

En række sportsbegivenheder er da også blevet flyttet ud af Rusland, siden invasionen blev påbegyndt i sidste uge.

Eksempelvis er Champions League-finalen for herrer blevet rykket fra Sankt Petersborg til Paris. Og Formel 1-grandprixet i Sotji er blevet sløjfet.

Flere lande, heriblandt Danmark, har dog presset på for, at Rusland skulle udelukkes fuldstændig fra sportsbegivenheder.

Det vides endnu ikke, hvilken betydning situationen i Ukraine og IOC's anbefalinger får for de paralympiske vinterlege, der begynder i denne uge.

Den beslutning ligger hos Den Internationale Paralympiske Komité (IPC), og IOC understreger, at der er fuld opbakning til, at IPC selv beslutter, hvordan man vil håndtere situationen.

Under sidste års OL og PL i Tokyo konkurrerede russerne under neutralt flag som følge af en dopingskandale. Det samme var tilfældet under det netop afviklede vinter-OL i Beijing, og sådan vil det også være ved PL, medmindre de russiske og hviderussiske atleter helt bliver udelukket.

Rusland er udelukket som nation fra internationale sportsbegivenheder i to år, fordi landet anklages for at have fusket med dopingdata.

Mandag skriver Parasport Danmark i en pressemeddelelse, at Rusland og Hvideruslands deltagelse bør overvejes.

- De nationale paralympiske komitéer i Sverige, Norge, Finland, Island, Færøerne og Danmark vil have den Internationale Paralympiske Komité (IPC) til at overveje en udelukkelse af de russiske og hviderussiske atleter fra vinter-PL i Beijing, der starter den 4. marts, lyder det i meddelelsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.