Kontroversiel retssag mod amerikansk atlet er indledt

Den amerikanske basketballspiller Brittney Griner risikerer op til ti års fængsel for smugling af narkotika.

Brittney Griner er en stor profil i amerikansk basketball. Hun har blandt andet vundet OL-guld to gange med det amerikanske kvindehold. Ifølge russiske myndigheder blev hun i februar taget i lufthavnen med cannabisolie og risikerer derfor op til ti års fængsel. <i>USA Today Sports/Ritzau Scanpix</i>

Brittney Griner er en stor profil i amerikansk basketball. Hun har blandt andet vundet OL-guld to gange med det amerikanske kvindehold. Ifølge russiske myndigheder blev hun i februar taget i lufthavnen med cannabisolie og risikerer derfor op til ti års fængsel. USA Today Sports/Ritzau Scanpix

Fredag begyndte den omdiskuterede retssag mod den kvindelige amerikanske basketballspiller og dobbelte OL-guldvinder Brittney Griner.

Retssagen finder sted i udkanten af Moskva. Her kan hun risikere at få op til ti års fængsel for smugling af narkotika.

Det skriver Reuters.

Sagen startede i begyndelsen af februar, da Griner ifølge russiske myndigheder blev taget i lufthavnen med cannabisolie i bagagen.

Samme måned gik Rusland i krig med Ukraine. Et forløb, der forværrede forholdet mellem USA og Rusland og ledte til mistanke om, at tilbageholdelsen af Griner er politisk motiveret.

Det benægter man i Kreml.

- Jeg kan kun udtale mig ud fra de kendte omstændigheder, og faktum er, at nævnte atlet blev tilbageholdt med ulovlig narkotika, siger talsmand for Kreml Dmitry Peskov til Reuters.

Det er langt fra alle, der køber den forklaring.

Tilbage i marts udtrykte en tidligere amerikansk forsvarsminister bekymring for, at Griner er blevet en brik i et politisk spil.

- Hvis vi vil have hende ud af fængslet, vil Rusland stille nogle betingelser. Det kunne være en udveksling af fanger, sagde Evelyn Sparks til Yahoo Sports.

Desuden hævder en række amerikanske embedsmænd og atleter, at hun er blevet uretmæssigt tilbageholdt og straks bør returneres til sin familie i USA.

Griner fortæller til Reuters, at hun har haft det hårdt i detentionen. Hun snakker ikke russisk og har været ude af stand til at holde sig i form.

Griners advokater nægter at svare på, om hun erkender sig skyldig eller ej.

Det amerikanske udenrigsministerium har siden marts advaret om risikoen for at blive tilbageholdt i Rusland.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.