Korrespondent: Ukrainsk VM-billet vil være gigantisk stort

Fodboldlandsholdet er med til at styrke sammenholdet i Ukraine, fortæller korrespondent.

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

- Der er tidspunkter, hvor man ikke har brug for mange ord. Bare stolthed! Bare tak til jer gutter! To timers glæde, som vi ikke er vant til. De gik ud. De kæmpede. De stod fast. De vandt. Fordi de er ukrainere!

Volodymyr Zelenskyj er en travl mand, men kort efter Ukraines 3-1-sejr i Skotland onsdag tog den ukrainske præsident sig tid til at hylde fodboldlandsholdet på Instagram.

Trods en russisk invasion af hjemlandet og nul landskampe i knap syv måneder præsterede holdet i det udsatte knald-eller-fald-opgør og er nu kun én sejr over Wales fra en billet til VM i Qatar.

Det kan virke ligegyldigt, men er det langtfra, fortæller Claus Borg Reinholdt, der er korrespondent i Ukraine for TV 2.

- Det betyder enormt meget. Ligesom melodigrandprixet, som Ukraine jo vandt. Ukrainerne bliver mega stolte.

En ukrainsk sejr over Wales i Cardiff søndag vil give flere glimt af glæde og mulighed for flere pauser fra krigen til vinter, når VM løber af stablen. Men også mere end det, mener Claus Borg Reinholdt.

- Det vil være gigantisk stort. I det store billede er en sejr i fodbold kun en lille sejr. Men at få en lille sejr i en tid, hvor alt er lort, vil betyde utrolig meget.

Ifølge Reinholdt var især unge mennesker i Ukraine ikke specielt patriotiske før krigen. De orienterede sig mere globalt. Men det har ændret sig, og fodbold er med til at styrke fællesskabsfølelsen.

- Krigen har gjort, at ukrainerne er blevet meget mere patriotiske. De dyrker det blågule flag, og alt der kan få landet til at hænge sammen på tværs af diverse skel. Og fodbold spiller en stor rolle.

- Ukraine er en lille nation fodboldmæssigt, så 3-1-sejren over Skotland er en kæmpe sejr. Den samler uden tvivl folket endnu mere. Ved frontlinjen, hvor der er masser af bulder og brag, er det ikke sikkert, at de bemærker kampene, men andre steder gør man.

Reinholdt kalder det dygtigt politisk og helt oplagt, at præsidenten hylder landsholdet efter sejren over Skotland.

Han mener til gengæld, at det var uden de store bagtanker, da landstræner Oleksandr Petrakov efter 3-1-sejren straks skubbede fodbold til side og i stedet sendte varme hilsner hjem på egne og sine spilleres vegne.

- De spillede for dem, der så med hjemmefra, for de væbnede styrker i skyttegravene, for dem på hospitalerne, lød det fra landstræneren.

- De spillede for dem. For dem, der kæmper til den sidste bloddråbe. For dem, der lider hver eneste dag.

Landstrænerens ord og profilen Oleksandr Zinchenkos tårer på pressemødet før kampen mod Skotland er med til at sprede det ukrainske budskab til dele af verden, hvor krigen ikke fylder helt så meget.

- Det lyder måske lidt negativt, men fodbold er en god mulighed for at sætte fokus på de fuldstændigt vanvittige ting. Men jeg tror nu ikke, det var koordineret fra trænerens side, men mere et udtryk for den stærke fællesskabsfølelse.

- Fodbolden er med til at sætte fokus på krigen i udlandet. Det kan jo sagtens være, at der sidder en fodboldnørd i Argentina og ser trænerens udtalelser. Han tænker måske, hvad fanden ham træneren snakker om og undersøger det så nærmere, siger Claus Borg Reinholdt.

Ifølge TV 2-korrespondenten spreder glæden sig også til folk, der normalt ikke følger meget med i fodbold. For lige nu handler det om meget mere.

De ofte meget velhavende fodboldspillere er vigtige aktører, men der er grænser, understreger Reinholdt.

- De bliver ikke ophævet til guder eller helte som de gutter, der slås med våben i hånden, men spillerne fylder meget og er med til at sætte fokus på de uretfærdigheder, som ukrainerne føler sig udsat for.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden