Kritiker: VM-fanfesterne i Qatar virker iscenesatte

Er der fodboldfeber i Qatar allerede nu, eller er fanfesterne iscenesat? En kritiker hælder til det sidste.

3
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

I de seneste dage har man set hujende og dansende VM-fans i Dohas gader i værtslandet Qatar.

Det drejer sig om fodboldfans, der holder med blandt andre Frankrig, Spanien, Tyskland, Argentina og Portugal.

Jens Sejer Andersen, der er international chef i organisationen Play the Game, ryster på hovedet af de billeder og videoer, der florerer på de sociale medier.

- Nu kender vi jo ikke den fulde historie bag, men meget tyder på, at der er en eller anden grad af iscenesættelse.

- At det ikke er fodboldfans, der spontant har samlet sig til fanfest, men at det er folk, der i en eller anden grad er blevet tilskyndet at være med til at skabe en event, hvor man kan lave nogle gode billeder at sende ud i verden.

- Det er sådan set heller ikke noget odiøst i. Men jeg savner en ordentlig varedeklaration på det, siger Jens Sejer.

Han arbejder for mere gennemsigtighed i sport og tvivler på, at fans i stor stil samler sig allerede nu og danser rundt i gaderne.

Billederne af fans begyndte for alvor at florere i fredags, og fanfesterne er fortsat de seneste dage. VM begynder på søndag.

- Hvis meningen er, at vi skal tro, at det allerede nu syder og koger i Dohas gader, er det klodset udført og ikke særligt troværdigt.

- Hvis man havde deklareret det som reklame, var der ingen, der havde forlangt, det skulle være ægte. Men hvis man giver sig ud for, at det er ægte og spontane fantilkendegivelser, rejser videoerne spørgsmål, mener han.

Jens Sejer kan se tre formål fra Qatars side, hvor VM-værten forsøger at give modsvar på nogle kritiske spørgsmål om behandlingen af migrantarbejdere.

- Det ene er, om man overhovedet kan have en fodboldfest i Doha under VM? Er der plads til begejstring i et land, der ikke har en indgroet fankultur og er kendt for at have restriktioner som for eksempel alkoholindtagelse?

- Det andet er, om migrantarbejdere egentlig har det lige så skidt, som man siger? Det er en modfortælling til den fortælling om, at migrantarbejdere lider og falder ned fra stilladser på grund af den stærke varme.

- Det tredje er, at det er et modsvar til de protestaktioner blandt vestlige fangrupper, som har lavet markeringer af modstand mod Qatar. Her ses en masse fodboldfans, der glæder sig til VM, forklarer Jens Sejer.

Britiske medier skriver, at fansene er migrantarbejdere, der er betalt for at købe billige kopitrøjer af landsholdstrøjer for at bære dem og holde fest i gaderne.

Det er dog en udlægning, som flere medier i Qatar tager afstand fra.

- Det bekræfter den arrogance af nogle vestlige lande, som mener, at de skal have monopol på at arrangere VM-slutrunder, lyder det i avisen Al-Sharq ifølge AFP.

I en anden avis afvises det, at golfstaten har betalt migrantarbejdere til at deltage i fanfesterne.

- Den entusiastiske og festlige atmosfære af store grupper af fodboldfans af forskellige nationaliteter i Doha afslører, at den smædekampagne mod VM i Qatar, som nogle vestlige medier og politikere, har ført, har været fejlagtig, skriver avisen Al Raya.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Kendt kok skal i retten: Her er tiltalen
Luk