Mirakelmålmanden Lars Høgh er død

Lars Høgh var i årtier en af de største målmænd og viede hele karrieren til OB. Onsdag døde han 62 år gammel.

HERFØLGE OB LARS HØGH TOMMY SCHRAMM <i>Søren Steffen/Ritzau Scanpix</i>

HERFØLGE OB LARS HØGH TOMMY SCHRAMM Søren Steffen/Ritzau Scanpix

En af de største danske fodboldmålmænd gennem tiden Lars Høgh er død. Onsdag gik han bort efter en periode med alvorlig sygdom.

På fodboldbanen havde han forlængst udødeliggjort sig selv med sine præstationer mellem stolperne for OB og landsholdet.

Mest kendt blev han formentlig for at spille hovedrollen i kampen, der blev døbt "Miraklet i Madrid".

I 1994 havde OB tabt den første kamp på hjemmebane i Uefa Cuppen med 2-3 til mægtige Real Madrid, men i returkampen på Santiago Bernabeu leverede OB det måske største danske enkeltstående resultat i de europæiske klubturneringer.

Den ene gang efter den anden spillede Real Madrid-stjernerne - blandt andre Michael Laudrup og Emilio Butragueño - sig frem til store chancer i gode positioner, men hver eneste gang reddede Lars Høgh mesterligt.

I den anden ende viste OB stor effektivitet og sikrede det samlede avancement, da Morten Bisgaard i tillægstiden scorede til 2-0, og så kunne OB'erne rejse hjem til enorm hyldest i Odense.

Lars Høgh blev synonym med OB i flere årtier. Selv om evnerne på stregen kunne have rakt til en fin udlandskarriere, valgte han at dedikere hele karrieren til Odense-klubben.

I perioden fra 1977 til 2000 spillede han hele 817 kampe for OB, hvilket gør ham til suveræn kamprekordholder med intet mindre end 394 kampe ned til den næste på listen, Steen Nedergaard.

Knap så mange optrædener fik Høgh på landsholdet, hvor han stod i skyggen af særligt Peter Schmeichel. Et utal af gange sad Høgh på bænken, men selv om det bare blev til otte A-landsholdskampe, fik Høgh sat et markant aftryk.

I sommeren 1986 fik han chancen i Danmarks sidste VM-gruppekamp og leverede en række store redninger i sejren på 2-0 over Vesttyskland. Det gav genvalg i ottendedelsfinalen mod Spanien.

Her gik det knap så godt. Høgh kunne dog ikke klandres, da Spanien på blandt andet fire mål af Emilio Butragueño vendte 0-1 til sejr på 5-1, efter at Jesper Olsen ved den danske føring satte Spanien i gang med en skæbnesvanger tilbagelægning til Lars Høgh.

Høghs sidste landsholdsoptræden som aktiv blev i 1995, da Danmark triumferede i Confederations Cup med finalesejren på 2-0 over Argentina.

Landsholdet skulle dog til det sidste blive en stor del af Høghs liv. Efter at han indledte en karriere som målmandstræner i først FC Nordsjælland og siden AaB og Viborg, blev han i 2007 tilknyttet både Brøndby og landsholdet.

Fra 2012 til 2016 varetog han samme job hjemme i OB, men fra 2016 var det igen hos Brøndby og hos landsholdet, at han slog sine folder som målmandstræner.

Blandt andet blev han kendt for at lære fra sig af sit hemmelige fif til at snuppe straffespark.

Det havde bragt ham stor succes i sin egen karriere, og senere har elever som Thomas Sørensen og Kasper Schmeichel nydt godt af det, når modstanderne havde spillets mest oplagte chance.

I sommeren 2018 stod Lars Høgh frem og fortalte, at han havde fået kræft. Den efterfølgende behandling var en succes, men i oktober 2019 kunne han berette, at kræften var vendt tilbage.

Han passede dog stadig sit arbejde i Brøndby, og han var i samme periode med landsholdet, der sent på året kvalificerede sig til EM på hjemmebane.

I kampen mod Gibraltar i Parken i november 2020 rullede danske fans et banner ud med teksten "Go' bedring, Høgh - vi er med dig hele vejen". Og Høgh blev rørt.

I 2021 fortsatte Lars Høgh som målmandstræner for landsholdet, og han varmede Kasper Schmeichel op under EM, hvor Danmark blandt andet spillede tre kampe i Parken og nåede semifinalen på Wembley.

Kort efter EM fik Lars Høgh et tilbagefald, og det var derfor ikke alle efterårets VM-kvalifikationskampe, han kunne deltage i som træner.

Da Danmark i november mødte Færøerne i 2021's sidste hjemmekamp i Parken, hyldede landsholdsspillerne Lars Høgh med et banner. Høgh var på tribunen og hilste på spillerne.

I dagene omkring opgøret mod Færøerne fortalte Høgh, at hans læge havde givet ham måneder og ikke år at leve i.

Tidligere i december blev han optaget i Fodboldens Hall of Fame, inden han onsdag døde.

/ritzau/