Norsk antidopingagentur vil finde hurtig løsning på krise

Antidoping Norge foreslår, at forbund og hold må indhente samtykke til at teste unge atleter inden stævner.

Norske atleter kan blive udelukket fra internationale begivenheder, hvis ikke reglerne om testning af udøvere mellem 15 og 18 år bliver ændret. (Arkivfoto). <i>David W Cerny/Reuters</i>

Norske atleter kan blive udelukket fra internationale begivenheder, hvis ikke reglerne om testning af udøvere mellem 15 og 18 år bliver ændret. (Arkivfoto). David W Cerny/Reuters

Norsk idræt står foran en mulig krise på grund af mangelfuld dopingkontrol, og det forsøger landets antidopingagentur nu at finde en midlertidig løsning på.

Det skriver NRK, der har set et brev, som Antidoping Norge har sendt til Kulturministeriet og Norges Idrætsforbund.

Ifølge norsk lovgivning skal antidopingmyndighederne spørge forældre om lov for at teste atleter mellem 15 og 18 år.

Frygten er derfor, at Det Internationale Antidopingagentur (Wada) vil vurdere, at nordmændene ikke lever op til dets regler.

Konsekvensen kan være, at udøvere ikke må deltage i internationale mesterskaber, og at Norge kan få frataget værtskabet for sportsbegivenheder.

Derfor vil Antidoping Norge lave en lappeløsning.

- Et alternativ vil kunne indebære, at norske specialforbund og sportshold, som udtager mindreårige eliteudøvere til idrætsaktiviteter på forhånd, må indhente samtykke til dopingtest fra udøvernes forældre, står der i brevet.

Samtykke skal i så fald gives, før man kan deltage.

Det vil formentlig opfylde Wadas minimumskrav, men det norske agentur ser det ikke som en tilstrækkelig løsning på længere sigt.

Skal det være lovligt for myndighederne at teste udøvere i den unge alderskategori uden samtykke, kræver det en lovændring, og det har efter alt at dømme lange udsigter.

Børneombudsmanden i Norge mener, at det skal være op til de unge mellem 15 og 18 år selv, om de vil lade sig teste, og den løsning bakker Antidoping Norge også op om.

Parterne mødes torsdag for at drøfte mulige løsningsmodeller i sagen.

/ritzau/NTB

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.