Seks ud af ti danskere: Giv kompensation til VM-arbejdere

En måling fra YouGov viser, at der globalt er opbakning til, at migrantarbejdere i Qatar skal kompenseres.

Migrantarbejdere i Qatar har haft travlt med at bygge fodboldstadioner og infrastruktur, siden landet fik tildelt værtskabet for VM i 2010. Reformer af lovgivningen i 2018 har ikke ført tilstrækkelige ændringer med sig, mener Amnesty. (Arkivfoto). <i>Giuseppe Cacace/Ritzau Scanpix</i>

Migrantarbejdere i Qatar har haft travlt med at bygge fodboldstadioner og infrastruktur, siden landet fik tildelt værtskabet for VM i 2010. Reformer af lovgivningen i 2018 har ikke ført tilstrækkelige ændringer med sig, mener Amnesty. (Arkivfoto). Giuseppe Cacace/Ritzau Scanpix

Migrantarbejdere i Qatar bør få erstatning af Det Internationale Fodboldforbund (Fifa), hvis de har lidt i forbindelse med forberedelserne til VM i fodbold.

Det mener 60 procent af de danskere, som analyseinstituttet YouGov har spurgt i en meningsmåling.

På tværs af i alt 15 lande er 73 procent af borgerne i større eller mindre grad tilhængere af kompensationen.

Amnesty International, som har udsendt de nye tal i en pressemeddelelse, har været med til at afdække brud på migrantarbejdernes menneskerettigheder, siden Qatar fik tildelt værtskabet for VM i 2010.

Nu er der mindre end tre måneder til slutrunden, og det er tid til, at der sættes penge af til økonomisk hjælp, mener Annette Stubkjær Rimmer, som er Qatar-talsperson for Amnesty i Danmark.

- Det er altafgørende, at Fifa er med til at tage initiativ til at gøre bod på den skade, der er sket mod migrantarbejdere, siden forberedelserne til VM startede, siger hun.

Amnesty har sammen med andre aktører bedt Fifa afsætte mindst 440 millioner dollar - cirka 3,2 milliarder kroner - til migrantarbejdere.

Det skal være et af elementerne i en hjælpeenhed, hvor arbejdere, fagforbund og FN's Internationale Arbejdsorganisation skal sidde med om bordet.

- De rette parter må i fællesskab finde ud af, hvor mange penge der skal til. Lige nu ved vi ikke, hvor mange der egentlig har mistet livet og er kommet til skade under byggerierne. Det er en af de første ting, man skal kigge på, forklarer Annette Stubkjær Rimmer.

I undersøgelsen er de i alt 17.477 personer ikke blevet spurgt til størrelsen af kompensationen, men alene om de er for eller imod, at "Fifa bruger nogle af sine penge, som bliver genereret ved VM, som kompensation til migrantarbejdere, der har lidt i forberedelserne til turneringen".

Mens knap tre ud af fire på tværs af 15 lande bakker op om den økonomiske håndsrækning til arbejderne, er ti procent imod.

Fraset amerikanerne er danskerne med 60 procent mindst tilbøjelige til at bakke op om erstatningen. 13 procent er imod idéen, mens den sidste gruppe på 28 procent svarer "ved ikke".

- Det er få procent, der har sagt nej, og det tager vi som noget positivt. Det, at der er mange, der har sagt, at de ikke ved, hvad de skal mene, tager vi som et signal om, at vi skal give noget mere oplysning om det her, siger hun.

I meningsmålingen spørges der også til, om de nationale fodboldforbund bør tale åbent om problemer med menneskerettigheder i forbindelse med VM 2022.

Det mener cirka syv ud af ti danskere, at Dansk Boldspil-Union (DBU) bør. DBU har også klaget over forholdene i Qatar i offentligheden flere gange.

Qatar har været udsat for kritik af arbejdsvilkårene i en årrække. Siden 2018 har ørkenstaten vedtaget en stribe nye reformer, som skal forbedre forholdene.

Ifølge Amnesty betyder manglende håndhævelse af de nye regler dog, at der stadig er store problemer.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.