Skakforbund kritiserer Carlsen og indleder undersøgelse

Det Internationale Skakforbund mener, at nordmanden burde have håndteret Niemann-affæren bedre.

Magnus Carlsen har endnu ikke udtalt sig om sin bemærkelsesværdige opførsel de seneste uger. <i>Arun Sankar/Ritzau Scanpix</i>

Magnus Carlsen har endnu ikke udtalt sig om sin bemærkelsesværdige opførsel de seneste uger. Arun Sankar/Ritzau Scanpix

Skaksportens verdensforbund (Fide) vil efterforske, om der var tale om svindel, da verdensmester Magnus Carlsen tidligere på måneden led et choknederlag til Hans Niemann.

Samtidig kritiserer forbundet nordmandens håndtering af situationen. Carlsen har kraftigt insinueret, at han mener, der var tale om fusk, men har ikke fremlagt beviser.

I en erklæring på Fides hjemmeside fastslår præsident Arkady Dvorkovich, at det er forbundets opgave at beskytte sportens integritet.

Derfor har man besluttet at blande sig, selv om Carlsen-Niemann-affæren ikke er foregået i Fide-regi.

- Vi mener helt klart, at der følger en moralsk forpligtelse med en status som verdensmester, eftersom han er anset som global ambassadør for spillet.

- Hans handlinger påvirker hans kollegers omdømme, sportslige resultater og kan i sidste ende være skadelige for vores spil. Vi er af den overbevisning, at der var bedre måder at håndtere denne situation på, siger præsidenten.

Efter nederlaget til Niemann trak Magnus Carlsen sig fra turneringen og efterlod Niemann i en sky af rygter om snyd.

Da de to spillere i denne uge mødtes til et parti onlineskak, valgte Carlsen at opgive efter blot et enkelt træk.

De fleste tolker Carlsens usædvanlige opførsel som en protest mod snyd. Men nordmanden har ikke villet udtale sig, og nu sætter verdensforbundet sine eksperter på sagen.

- Fide er parat til at bede sin Fair Play-kommission om en grundig undersøgelse af hændelserne, når den indledende bevisførelse er gennemført, og alle involverede parter har fremlagt al tilgængelig information, lyder det.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.