SoMe-ekspert: Hadbeskeder ender i lovens ingenmandsland

En ekspert i digital adfærd på sociale medier efterlyser lovgivning, der kan slå hårdere ned på hadbeskeder.

Den danske landsholdsspiller Joachim Andersen har tidligere offentliggjort nogle af de hadbeskeder, han har modtaget på de sociale medier. Der efterlyses stadig værktøjer til at komme den slags ubehagelige ytringer til livs. <i>Ulrik Pedersen/Ritzau Scanpix</i>

Den danske landsholdsspiller Joachim Andersen har tidligere offentliggjort nogle af de hadbeskeder, han har modtaget på de sociale medier. Der efterlyses stadig værktøjer til at komme den slags ubehagelige ytringer til livs. Ulrik Pedersen/Ritzau Scanpix

Spillerne i Superligaen oplever hadbeskeder som et eskalerende problem.

Det oplyser Michael Sahl Hansen, direktør i Spillerforeningen, og han vil gerne have gjort noget ved det.

Spillerforeningen har kortlagt, at 65 procent af spillerne i Superligaen har modtaget hadbeskeder.

Lykke Møller Kristensen, der er indehaver af virksomheden Digiwise og rådgiver folk om digital adfærd og kultur, ser med stor alvor på, at lovgivningen ikke følger med adfærden på de sociale medier.

- Lovgivningen er slet ikke fulgt med tiden. Det er blevet en form for ingenmandsland. Og lige så snart, der ikke er love for noget, så bliver mennesket selvherskende.

- De skaber selv deres love, de skaber selv deres adfærd. De regulerer ikke noget. For der er ikke noget at regulere ud fra, siger Lykke Møller Kristensen.

Hun efterlyser, at der kan tages bedre hånd om hadbeskeder og digital mobning på sociale medier.

Michael Sahl Hansen, direktør i Spillerforeningen, savner også en opdatering af lovgivningen, da det er svært at slå ned på andet end alvorlige trusler på nettet.

I straffeloven er der lovgivning, der handler om, at man ikke må true andre mennesker. Det kan give op til to års fængsel. Man må heller ikke krænke andres ære. Det kan give op til et års fængsel.

Michael Sahl Hansen opfordrer derfor til, at spillere anmelder dødstrusler og andre former for trusler på nettet.

- Dengang man lavede lovgivning på området, så havde man ikke sociale medier, der er udviklet som i dag.

- Men hvis man ytrer sig med trusler på sociale medier, er lovgivningen fuldstændig den samme, som hvis du gjorde det på gaden eller andre steder.

- Så der er lovgivning, og den vil langt hen ad vejen kunne opfange meget af det allerværste, understreger Michael Sahl Hansen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.