Stormagter genopliver finale 29 år efter dansk nederlag

Italien vender tilbage til Wembley og siger farvel til Giorgio Chiellini i en rebrandet dyst mod Argentina.

1
Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Den daværende Silkeborg-spiller Jakob Kjeldbjerg mandsopdækkede med succes Diego Maradona, da Argentina i februar 1993 havde besøg af Danmark i Artemio Franchi Cup.

Ikonet fandt dog vej forbi Peter Schmeichel i straffesparkskonkurrencen og var med til at sikre Argentina en 5-4-sejr i duellen fra pletten efter 1-1 i de første 120 minutter.

Siden har dysten mellem den regerende europamester og den regerende mester fra Sydamerika ligget i dvale. Men onsdag bliver den forsøgt genoplivet og rebrandet under dens nye navn, Finalissima.

Argentina repræsenterer igen Sydamerika, mens Italien vender tilbage til Wembley, hvor holdet for knap 11 måneder siden blev europamester efter en straffedyst mod England.

Om Finalissima bliver mere end pyntet testkamp med trofæ til vinderen, må tiden vise, men begge trupper rummer stort set alle kampklare profiler.

Lionel Messi, Lautaro Martínez og Paulo Dybala er med for Argentina, og Italien bruger lejligheden til at give 37-årige Giorgio Chiellini hans 117. og sidste kamp i Azzurri-trøjen.

- Det har uden tvivl været bedre, end jeg havde forestillet mig. Man drømmer om at spille på landsholdet, når man er barn.

- At spille mere end 100 kampe i løbet af 18 år, være anfører og løfte et stort trofæ, er glasur på kagen, siger forsvarsveteranen, der også stopper i Juventus, inden han ifølge rygtebørsen tager et eventyr i Los Angeles FC.

Kampen er Italiens første siden kæmpefiaskoen i VM-kvalifikationen mod Nordmakedonien i marts, og landstræner Roberto Mancini trækker en klar streg i sandet.

- Kampen bliver enden på en cyklus. Det betyder ikke, at 15-20 spillere stopper, men efter onsdag tager vi de unge med og tænker på fremtiden, siger Mancini.

Italien nåede før, under og efter EM-triumfen at sætte international rekord med 37 kampe i træk som ubesejret, men røg helt i kulkælderen efter sit kiks mod Nordmakedonien.

Argentina møder til gengæld op med en stime på 31 kampe i træk uden nederlag.

- Argentina er et af de bedste landshold i verden. Det er en meget sjælden sejrsstime, så vi skal være meget respektfulde og meget aggressive for at vinde dette trofæ, siger forsvarsprofilen Leonardo Bonucci ifølge Reuters.

Lionel Messi gengælder respekten og kalder det en stor skam, at Italien misser VM.

- Det er en god test for os. De er europamestre og ville have været VM-favoritter, hvis de havde været med, siger den argentinske anfører til TyC Sports.

Generelt har dysten mellem mestrene fra Europa og Sydamerika ikke nogen lang og fyldig historie. Ud over kampen i 1993 og onsdagens duel er den blot blevet afviklet én gang - i 1985, hvor Frankrig slog Uruguay 2-0.

Der er kickoff på Wembley 20.45.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Breaking
Politiet bekræfter anmeldelse: Undersøger henvendelse om muligt overgreb i børnehave
Luk