Team Danmark advarer mod færre penge i finanslovsudspil

Venstre vil hive kulturministeren i samråd, efter at regeringen har foreslået færre midler til Team Danmark.

Danmark tog 11 medaljer med hjem fra sidste års OL i Tokyo. Badmintonspilleren Viktor Axelsen vandt blandt andet guld i herresingle. <i>Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix</i>

Danmark tog 11 medaljer med hjem fra sidste års OL i Tokyo. Badmintonspilleren Viktor Axelsen vandt blandt andet guld i herresingle. Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Danske sportsudøvere kan få ringere vilkår for at præstere i de kommende år.

Det frygter Team Danmark, efter at regeringen har fremlagt sit forslag til den kommende finanslov.

Her vil Socialdemokratiet ikke videreføre et årligt tilskud på 4,1 million kroner, som de seneste år er blevet givet til Team Danmark som kompensation for en nedgang i den generelle støtte.

Det vil få konsekvenser for atleterne, advarer Team Danmark direktør, Peter Fabrin.

- De her penge er altafgørende for vores økonomi og dermed også for danske eliteatleters økonomi og trivsel. Der er allerede skåret ind til benet, og vi står i en situation, hvor der ikke kan skæres mere ind til benet.

- Bliver der et endeligt farvel til de 4,1, så er fundamentet under dansk eliteidræt endnu mere udfordret, end det allerede er i dag, og det kommer til at få konsekvenser for danske atleter, siger han i en pressemeddelelse.

Organisationen mener, at atleterne kan "samle Danmark på tværs af geografiske, sociale og politiske skel". Desuden mangler der i forvejen landstrænere, assistenttrænere og ekspertbistand, påpeger Team Danmark.

Trods det manglende ekstra tilskud kan Team Danmark ifølge udspillet næste år se frem til 95,9 millioner kroner fra udlodningsmidlerne, der stammer fra overskuddet i Danske Spil.

Det er en stigning fra 94,1 million i år. De samlede indtægter i Team Danmark lød sidste år på 160,3 millioner kroner.

Team Danmark får også uden den ekstra bevilling et betydeligt beløb fra Kulturministeriet og staten, mener Socialdemokratiets kulturordfører, Ida Auken.

- Vi har måttet lave en meget stram finanslov i år for ikke at puste til inflationen. Der har skullet være penge til Forsvaret og inflationshjælp. Det har været vigtigt for os at undgå store besparelser på kulturen, men der er nogle bevillinger, vi ikke har kunnet give én gang til, siger hun.

Alligevel vil Venstres idrætsordfører, Stén Knuth, hive kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) i samråd for at høre om rationalet bag det manglende tilskud.

- Hun må forklare sig. Når hun den ene dag står og hylder den gule trøje i Tour de France med alt, hvad der ligger i det, både i forhold til rollemodellen og de frivillige, og den næste dag trækker tæppet væk under hele det arbejde, der ligger mange år tilbage, må hun forklare bevæggrundene for det, siger han.

Idrætsordføreren understreger, at Venstre vil fastholde tilskuddet på 4,1 million i finansloven, hvis partiet får sin vilje.

- Der er brug for, at vi opmander på hele den del, fordi vi ved, at de andre lande satser massivt på at få de her eliteudøvere, som alle kigger efter, og som alle synes, er fantastiske, siger Stén Knuth.

Døren er heller ikke lukket, når Socialdemokratiet sætter sig ved forhandlingsbordet, påpeger Ida Auken.

- Vi står over for en finanslovsforhandling. Er der nogle af støttepartierne, der kommer med det her som et af deres ønsker, vil vi meget gerne være med til at bruge pengene der, siger hun.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.