Tidligere fodboldspillere truer med at sagsøge FA for svigt

FA beskyttede ikke ordentligt mod hovedskader, mener tidligere spillere og familier, som vil lægge sag an.

Adskillige spillere fra Englands verdensmesterhold i 1966 har fået konstateret demens. Billedet her er fra en testkamp mod Danmark i Idrætsparken samme år. <i>Unknown/Ritzau Scanpix</i>

Adskillige spillere fra Englands verdensmesterhold i 1966 har fået konstateret demens. Billedet her er fra en testkamp mod Danmark i Idrætsparken samme år. Unknown/Ritzau Scanpix

FA har ikke beskyttet fodboldspillere ordentligt mod hovedskader.

Det mener en gruppe på 30 tidligere spillere og deres pårørende, som er gået sammen og vil sagsøge Det Engelske Fodboldforbund.

Også fodboldforbundet i Wales og Ifab, der udformer fodboldens regler, er i gruppens kikkert.

Familierne mener, at forbundene burde have taget ansvar for at reducere antallet af stød mod spillernes hoveder, skriver BBC Sport og AFP.

Blandt de mulige sagsøgere er familien til den tidligere VM-guldvinder Nobby Stiles. Han døde i 2020, mens han var ramt af prostatakræft og fremskreden demens.

Demensen kan være forårsaget af de mange gange, han satte hovedet på en fodbold i både kamp og træning.

Det kom frem, at han led af hjerneskaden CTE (kronisk traumatisk encefalopati), som netop kommer ved gentagne slag til hovedet.

Sønnen John Stiles har i to år kæmpet for at skabe fokus på det, han kalder "den igangværende demensskandale i fodbold".

- Dette mulige sagsanlæg er en del af en samlet kampagne for retfærdighed for ofre som min far og for fundamentale ændringer i en branche, der fortsætter med at forårsage død og sygdom for tusindvis af spillere hvert år, siger han ifølge AFP.

Advokaten Richard Boardman understreger ifølge BBC Sport, at spillerne elskede og stadig elsker sporten.

- Vores mål er at udfordre forbundenes nuværende syn på det og nå et punkt, hvor de accepterer forbindelsen mellem gentagne stød mod hovedet og permanente neurologiske skader og tager nogle skridt for at beskytte og støtte spillere, der har lidt skade, forklarer han.

Ifølge gruppen af tidligere spillere og deres familier, som har planer om et sagsanlæg, er undersøgelser af mulige hjernerystelser hos spillere på banen mangelfuld.

Jack Charlton, Martin Peters og Ray Wilson var også en del af det vindende VM-hold. Ligesom Stiles led de af demens, da de døde, og legendariske Bobby Charlton fra samme hold fik sidste år samme diagnose.

Også i andre sportsgrene har sammenhængen mellem hovedskader og sygdomme fået tiltagende opmærksomhed de senere år.

Bare 44-årige Steve Thompson, som var med til at vinde VM i rugby i 2003, har fået diagnosticeret tidlig demens. Han er ifølge AFP en af flere tidligere spillere, som har besluttet at sagsøge en række forbund.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.