Tourfeber skal booste skrantende medlemstal i klubberne

Antallet af børn og unge, der kører landevejscykling, er faldet støt, men det skal Tour-feberen lave om på.

De danske ryttere leverede store præstationer under Tour de France. Her er de tilbageværende seks samlet på sidste etape søndag. <i>Marco Bertorello/Ritzau Scanpix</i>

De danske ryttere leverede store præstationer under Tour de France. Her er de tilbageværende seks samlet på sidste etape søndag. Marco Bertorello/Ritzau Scanpix

Det er svært at påstå andet, end at dansk cykelsport på topplan har kronede dage. Det har de danske stjerner slået fast med syvtommersøm i Tour de France, hvor Jonas Vingegaard overstrålede alle med den samlede sejr.

Men ude i de danske cykelklubber er billedet markant anderledes.

Antallet af børn og unge op til 18 år, der kører landevejscykling i klubberne, er faldet og faldet i de seneste år. Det viser tal fra Danmarks Cykle Union (DCU). Dermed er chancen for at fostre en ny Jonas Vingegaard svundet.

- Der er noget at arbejde med, erkender Martin Elleberg Petersen, der er direktør i DCU.

I 2012 lød antallet af landevejsryttere op til 18 år på 1675. Det tal er faldet hvert eneste år siden dengang. I 2021 var det på 931.

Martin Elleberg Petersen fortæller, at man i år har set tegn på, at den nedadgående kurven er stagneret.

Nu håber han, at Jonas Vingegaards triumf og de øvrige stjerners præstationer i verdens største cykelløb kan være med til at få tallet til at vokse igen.

- Vi er altid på udkig efter forbilleder. Det bliver Jonas i særdeleshed efter sådan et Tour de France.

- Det betyder selvfølgelig rigtig meget for dansk cykling, at vi har ryttere på det her niveau. De har vist, at det faktisk er muligt at vinde verdens største cykelløb og mange andre cykelløb, uanset om man kommer fra København, Thy eller Odder, siger direktøren.

Men tilstrømningen af medlemmer kommer ikke ad sig selv. Det er Martin Elleberg Petersen pinligt bevidst om, og DCU har allerede sat flere tiltag i søen.

Et af tiltagene er den såkaldte BørneTour, hvor klubberne i samarbejde med kommunerne rundt i landet arrangerer små cykelløb på lukkede ruter. I år regner DCU med, at 5000 børn ad den vej prøver kræfter med cykelsporten.

- Efterfølgende skal de børn gerne flytte sig ind i klubberne, og det hjælper vi så klubberne med at sørge for, siger Martin Elleberg Petersen.

- Vi har mange efterretninger på, hvordan arbejdet foregår i klubberne, og vi kan se, at BørneTour giver flere medlemmer.

- Der er en udfordring, men vi er gået i gang med at tage hånd om den, og vi regner med, at vi får det til at vende, siger direktøren, som ikke har noget konkret mål for et antal medlemmer.

Mens medlemstallet for landevejsryttere er faldet, er medlemstallet for mountainbikeryttere steget. Det er positivt, mener Martin Elleberg Petersen, for flere af de bedste danske ryttere har taget hul på cykelkarrieren på en mountainbike.

- Vi har fuld fokus på børnene. Det er næsten ligegyldigt, om de starter på mountainbike eller på landevej. Bare de kører cykelløb. Så kan vi håbe på, at de fordeler sig lidt efterfølgende, så der bliver en jævn fordeling.

- Vi skal bare have mange flere til at køre på cykel. Alle kommer ikke til at vinde Tour de France, men det at have bredde inden for elitemiljøet er også vigtigt.

- Det er sjovt at gå til cykling, men der skal være nogen at køre imod, hvis det skal være rigtig sjovt, siger Martin Elleberg Petersen.

I 2021 var der 2122 mountainbikeryttere under 18 år i de danske klubber.

Ryttere som Jakob Fuglsang og Magnus Cort indledte deres karrierer på mountainbike.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden