Uefa reformerer kvindernes vej til slutrunder

Der bliver rusket op i kvalifikationsturneringerne. Det sker blandt andet med indførelsen af Nations League.

Det danske kvindelandshold i fodbold var i sommer med ved EM i England. Når holdet skal kvalificere sig til EM i 2025, kommer det til at foregå på en ny måde. <i>Justin Tallis/Ritzau Scanpix</i>

Det danske kvindelandshold i fodbold var i sommer med ved EM i England. Når holdet skal kvalificere sig til EM i 2025, kommer det til at foregå på en ny måde. Justin Tallis/Ritzau Scanpix

Vi har efterhånden lært Nations League at kende i herrefodbolden, og nu bliver et lignende format under samme navn indført hos kvinderne.

Det oplyser Det Europæiske Fodboldforbund (Uefa) på sin hjemmeside torsdag, hvor forbundet har præsenteret en helt ny plan for, hvordan de kvindelige landshold kvalificerer sig til slutrunder.

Den nye plan er udarbejdet, så de stærke nationer slipper for at møde nationer, der er på et markant lavere niveau end dem selv.

Som eksempel har Danmark i den seneste VM-kvalifikation vundet både 8-0 og 7-0. Den slags kampe får hverken spillere eller kvindefodboldens renommé særlig meget ud af.

- Systemet tilbyder mere lige kampe og dermed større sportslig og kommerciel interesse i landsholdsfodbold, skriver Uefa i sin begrundelse for systemændringen.

Fra efteråret 2023 skal de første kampe spilles i Nations League, der får betydning for kvalifikationen til både EM, VM og OL.

De europæiske nationer bliver i Nations League inddelt i tre lag efter niveau - ligesom nationerne hos herrerne inddeles i fire lag. Nationerne bliver derefter inddelt i grupper med enten tre eller fire hold.

Der vil være op- og nedrykning fra de forskellige lag.

Efter gruppespillet vil de fire gruppevindere fra det højeste niveau mødes ved et finalestævne, hvor man finder vinderen af Nations League.

Når Nations League er slut, begynder kvalifikationen til enten EM eller VM. Kvalifikationsturneringen spilles efter samme format som Nations League, og der vil også her være op- og nedrykning.

Nationernes placering i Nations League afgør, hvilket lag nationerne indtræder i i kvalifikationsturneringerne til slutrunderne.

De nationer, der slutter på første- og andenpladsen i de fire grupper i det øverste lag, League A, kvalificerer sig direkte til den pågældende slutrunde.

De to nationer, der slutter på tredje- og fjerdepladsen i grupperne i League A, skal møde hold fra tredjeøverste lag, League C, i første runde af et playoffspil. Det hold, der vinder, går videre til anden runde.

I League B skal etterne og de to bedste toere fra de fire grupper møde de to dårligste toere og treerne i en kamp for at gå videre til anden runde i playoffspillet.

I anden runde bliver der trukket lod blandt de resterende 14 hold. De syv vindere går videre til slutrunden.

Hvert fjerde år skal Nations Leagues finalestævne afgøre, hvilke tre europæiske nationer der kommer til OL. I 2024 er der OL i Paris, og her vil de to finaledeltagere fra Nations League kvalificere sig til OL sammen med værtsnationen Frankrig.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.