Ukrainsk atlet: Russiske mordere hører ikke hjemme på banen

Krigen ændrede alt for højdespringerne Yaroslava Mahuchikh og Mariya Lasitskene, der plejede at være venner.

Yaroslava Mahuchikh vandt guld i højdespring ved indendørs-VM i atletik i Beograd i marts. På billedet her ses hun til en anden konkurrence i Paris i juni. <i>Gonzalo Fuentes/Reuters</i>

Yaroslava Mahuchikh vandt guld i højdespring ved indendørs-VM i atletik i Beograd i marts. På billedet her ses hun til en anden konkurrence i Paris i juni. Gonzalo Fuentes/Reuters

Ukrainske Yaroslava Mahuchikh og russiske Mariya Lasitskene er ikke blot rivaler på banen. De to højdespringere plejede også at være venner privat.

Men det ændrede sig ifølge Mahuchikh brat, da Rusland invaderede hendes land den 24. februar.

Det fortæller hun til journalister i Eugene i den amerikanske delstat Oregon onsdag forud for VM i atletik, der begynder fredag.

- Jeg har ikke lyst til at se mordere på banen, for der er rigtig mange sportsfolk, som er blevet dræbt i denne her krig, siger hun.

Mariya Lasitskene har været den dominerende kvindelige højdespringer i de seneste år. Men russeren er udelukket fra alle internationale konkurrencer som følge af krigen i Ukraine.

Yaroslava Mahuchikh håber, at hun kan bruge omstændighederne som motivation til at opnå gode resultater ved VM i Eugene.

- Så vil der forhåbentligt være gode nyheder til det ukrainske folk, siger hun.

Samtidig bevarer Mahuchikh et håb om, at Ukraine vil vinde krigen.

- Mentalt er det svært, men jeg tror på, at vi kommer til at vinde og vende tilbage til vores liv og altid huske denne tid, siger hun.

Den 20-årige ukrainer tiltrak sig stor opmærksomhed, da hun i midten af marts vandt guld ved indendørs-VM i atletik i Beograd i Serbien, da hun som den eneste klarede sig over højden 2,02 meter.

Kun lidt over tre uger tidligere var hun flygtet fra sit hjem i Dnipro i Østukraine efter Ruslands invasion.

Undervejs måtte hun gemme sig i en kælder, før hun via "hundredvis af telefonopkald, mange omveje, eksplosioner, skudsalver og sirener" tilbagelagde de 2000 kilometer til Beograd.

- De tre dage i bil var de tre længste dage nogensinde, fortæller hun til journalisterne i Eugene onsdag.

Selv om russiske Mariya Lasitskene både er olympisk mester og verdensmester, er hun udelukket fra VM i Oregon efter anbefaling fra Den Internationale Olympiske Komité (IOC).

Lasitskene har beskyldt IOC-præsident Thomas Bach for at have forårsaget en "ny krig" ved at anbefale, at russiske atleter udelukkes fra alle internationale konkurrencer.

/ritzau/AFP

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.