Ungt landshold har fået værdifuld erfaring før VM næste år

Det kræver en helt særlig mentalitet at være med til en slutrunde, og det har mange unge spillere nu prøvet.

Karen Holmgaard er en af de spillere, der har fået værdifuld slutrundeerfaring i England. Her får hun et kram af Pernille Harder, efter at hun havde lagt op til den store danske stjernes afgørende mål mod Finland i slutrundens andet opgør. <i>Justin Tallis/Ritzau Scanpix</i>

Karen Holmgaard er en af de spillere, der har fået værdifuld slutrundeerfaring i England. Her får hun et kram af Pernille Harder, efter at hun havde lagt op til den store danske stjernes afgørende mål mod Finland i slutrundens andet opgør. Justin Tallis/Ritzau Scanpix

De var skuffede over at ryge ud af EM, men da landsholdsspillerne først fik reflekteret lidt over indsatsen i England, var det måske ikke så slemt endda.

Selv om de løb ind i en ydmygelse mod Tyskland i EM-premieren, så reddede de æren mod Finland og Spanien, og det var de stolte af.

Mod Spanien beviste de over for sig selv, at de kan være med mod de allerbedste nationer. Og den slags er afgørende for et ungt landshold med meget ringe erfaring fra slutrunder.

Særligt med tanke på, at der venter en VM-slutrunde allerede næste år.

- Det har været virkelig, virkelig vigtigt at spille mod nationer som Tyskland og Spanien. Jeg håber, vi får endnu flere af den slags kampe i det næste års tid, så vi kan mærke, hvordan det er at spille i det tempo, siger landsholdets altoverskyggende stjerne Pernille Harder.

- Når vi spiller mod de lidt mindre gode hold, som vi har gjort i kvalifikationen de seneste par år, er der mange ting, vi ikke får trænet. For eksempel den defensive organisation og det høje boldtempo. Men allerede under EM har vi kunnet se, at vi har lært noget fra kamp til kamp.

Hun er selv et par niveauer over sine landsholdskammerater og kan isoleret set godt følge med de allerbedste spillere i verden. Det beviste hun mod Spanien. Men det nytter ikke meget, hvis resten af det danske hold ikke kan følge med. Udviklingen under EM har dog været lovende, mener hun.

- Spiller for spiller er vi stadig langt fra de allerbedste nationer. Men som hold har vi fundet en måde, hvor vi kan spille mod dem, siger Pernille Harder.

Hun understreger, at de mange unge spillere, der er på landsholdet, har fået uvurderlig erfaring i forhold til at mærke, hvad det vil sige at være til en slutrunde på allerøverste plan.

Det kan 23-årige Karen Holmgaard skrive under på. Hun lagde op til Pernille Harders afgørende mål mod Finland, men har også misbrugt flere store muligheder for at komme på måltavlen, hvilket har irriteret hende.

- Uden for banen har jeg haft nogle fokuspunkter i forhold til, hvad jeg skulle lære ved den her slutrunde. Det handler om, hvordan man kobler fra mellem træninger og kampe. Det er en intens periode, og det skal man lære at være i. Det har været værdifuldt, siger Holmgaard.

Erfaring fra slutrunder er vitalt for at klare sig godt, når man er udsendt i Danmarks tjeneste. Og derfor står Danmark nu bedre til VM i Australien og New Zealand næste år, mener Pernille Harder.

- Det handler meget om det mentale. Der er så mange øjne på os. Man spiller for landet, og man vil gerne gøre det godt og gøre danskerne stolte.

- Så man kan godt komme til at lægge et for stort pres på sig selv, og det skal man lære at håndtere. Det har vi lært løbende i den her turnering. Det kræver bare noget mere mentalt at være til en slutrunde.

- Jeg er fortrøstningsfuld. Der er mange spillere, der nu har fået den slutrundeerfaring, og det er virkelig, virkelig vigtigt. Og så har vi et år mere til at udvikle os både individuelt og som hold, siger Pernille Harder.

Det danske landshold skal i kamp igen til september, hvor VM-kvalifikationen skal gøres færdig.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.