Vingegaard fik gul debut i inferno: En vanvittig oplevelse

Jonas Vingegaard fik stor opbakning, da han kørte sin første dag i gult på et sydende Alpe d'Huez.

Enorme menneskemængder havde taget opstilling langs vejen på 12. etape, der gik over tre bjerg uden for kategori. <i>Gonzalo Fuentes/Reuters</i>

Enorme menneskemængder havde taget opstilling langs vejen på 12. etape, der gik over tre bjerg uden for kategori. Gonzalo Fuentes/Reuters

Drengedrømmen kunne dårligt få en større og mere imponerende bane at udfolde sig på.

Da Jonas Vingegaard torsdag kørte sit livs første cykelløb i Tour de Frances gule førertrøje, var det med et tætpakket og festklædt Alpe d'Huez som scene.

Tilmed gik alt efter planen for den danske klatrer, der bevarede sit forspring til Tadej Pogacar i det samlede regnskab på en dag, som Vingegaard formentlig sent vil glemme.

- Det var faktisk en vanvittig oplevelse. Det er det, alle cykelryttere drømmer om. At køre på Alpe d'Huez med så mange tilskuere og også så mange danskere, der bakkede mig op, det var noget helt, helt særligt, siger han.

Han valgte fra start at lade sine holdkammerater skrue tempoet i vejret i håbet på at pille angrebslysten fra modstanderne.

Da Pogacar forsøgte sig med et par fremstød nær toppen af Alpe d'Huez, besvarede Vingegaard dem - tilsyneladende uden de store problemer.

- Han havde et par gode angreb. Han virkede stærk, men heldigvis var jeg i stand til at følge med ham, konstaterer Vingegaard.

- Vores plan var at gøre det til et hårdt løb. Vi mente, at jo hårdere det havde været før den sidste stigning, jo bedre ville det være for os. Så er det mindre eksplosivt, og det passer bedre til mig, siger han.

Da danskeren havde elimineret Pogacars første angreb, var der er øjeblik, hvor de to rivaler satte farten ned og kiggede på hinanden.

- Vi talte faktisk ikke sammen. Han smilede bare til mig, og jeg smilede tilbage. Det var det hele, siger Vingegaard, der fastslår, at forholdet til den dobbelte Tour-vinder er fint.

Det onde blod, man tidligere i cykelhistorien har set mellem de store konkurrenter, leder man forgæves efter her.

- Det handler vel bare om respekt. Jeg kan kun tale for mig selv, men jeg har stor respekt for Tadej. Jeg tror også det gælder den anden vej rundt.

- Han kan alt, og allerede nu er han en af de bedste cykelryttere nogensinde, siger Jonas Vingegaard.

Pogacar må konstatere, at han nu har en bjergetape mindre til at hente det tabte tilbage.

Han regnede med, at Vingegaard ville køre kontra på Alpe d'Huez, men danskeren valgte den defensive løsning.

- Jeg forventede, at han ville gå i kontraangreb, så jeg selv kunne gå i kontraangreb. Han blev ved med at følge mig, jeg kunne ikke gøre noget. Jeg prøvede nogle gange, men han var for stærk til, at jeg kunne sætte ham.

- Jeg må forsøge igen på nogle af de kommende etaper, lyder det fra Pogacar i et interview på TV2.

I den samlede stilling fører Vingegaard med 2 minutter og 22 sekunder ned til Pogacar på andenpladsen.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.