Wada har kighul til russisk antidopingarbejde trods krig

Rusadas toårige udelukkelse fra Wada udløber til nytår, hvor der skal tages stilling til karantænen igen.

Russiske atleter har ved de seneste olympiske lege måttet stille op under neutralt flag grundet landets dopingudelukkelse. Nu har invasionen af Ukraine yderligere besværliggjort livet som russisk idrætsudøver. (Arkivfoto) <i>Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix</i>

Russiske atleter har ved de seneste olympiske lege måttet stille op under neutralt flag grundet landets dopingudelukkelse. Nu har invasionen af Ukraine yderligere besværliggjort livet som russisk idrætsudøver. (Arkivfoto) Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

Ved udgangen af 2022 udløber den igangværende karantæne på to år, som Ruslands antidopingagentur, Rusada, har modtaget for deltagelsen i statsstøttet doping i landet.

Derfor er Rusada under grundigt opsyn af Det Internationale Antidopingagentur (Wada), som skal vurdere, om Rusada til nytår er klar til at genindtræde i det internationale antidopingarbejde. Eller om karantænen skal forlænges.

Siden februar har samarbejde med Rusland dog været besværliggjort på stort set alle fronter grundet landets invasion af Ukraine.

Det har dog ikke ødelagt muligheden for at tjekke Rusadas antidopingarbejde. Det fortæller Wada-præsident Witold Banka.

- Vi har en åben kommunikationslinje med Rusada, så vi kan sikre os, at krigen ikke kan give et paradis for snyd, siger Banka ifølge Reuters.

- Vi overvåger dem tæt, så vi kan se, hvad de laver. Vi har ikke lukket kommunikationen.

En sag, som har haft stor bevågenhed på det seneste, er dopingsagen mod Kamila Valieva.

Den russiske kunstskøjteløber havde afleveret en positiv dopingtest til de russiske mesterskaber i december 2021, men det kom først frem 8. februar - dagen efter hun var med på det russiske hold, som vandt OL-guld i Beijing.

Mens medaljerne fra konkurrencen endnu ikke er uddelt, da man afventer dommen over Valieva, har der været tavst fra russisk side.

Rusada har dog nu meddelt, at man har afsluttet efterforskningen i sagen. Nu venter høringen.

- Vi kender datoen for høringen (i sagen, red.), og så skal vi vente på afgørelsen. Derefter vil Wada vurdere, hvad der skal gøres, siger Banka.

Også før invasionen af Ukraine var Rusland som nation fortsat udelukket fra at deltage i blandt andet olympiske lege grundet skandalen om statsstøttet doping, der begyndte at rulle i 2015.

Russiske atleter har dog kunnet stille op under neutralt flag ved de seneste olympiske lege.

/ritzau/

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.