Staten får kritik for håndtering af skifergas-sag

Alle aktørerne er enige om at hele sagen er håndteret kluntet af staten

Arkivfoto

Arkivfoto

DYBVAD:Det er noget rod. Sådan lyder en del af kritikken af statens håndtering af skifergasboringen i Dybvad. Total, Frederikshavn Kommune og Greenpeace er alle enige om, at politikerne har svigtet i sagen, fortæller TV2 Nord.

Forsinkelse på forsinkelse - boringen i Dybvad har været udsat og stoppet adskillige gange på grund af politisk panik og tvivl om hvilken myndighed godkendelserne skulle komme fra. For energiselskabet Total har udsættelserne betydet en stor ekstraregning.

- Omkring 40 millioner kroner har det i hvert fald kostet med den forsinkelse, vi har haft, siger Henrik Nicolaisen, projektkoordinator for Total, til TV2 Nord.

Folketinget snorksov

For Frederikshavn Kommune har statens skifergaseventyr i Dybvad kostet en masse overarbejde på at lave en miljøgodkendelse på den første boring - selvom byrådet mener, at den opgave burde ligge i Folketingets hænder.

- Det her handler om hele Danmark. Næste gang er det Hjørring, det er Aalborg, det er nordsjællandske kommuner. Den tilladelse, der er givet, omhandler også dem, siger Birgit Hansen (Socialdemokraterne), borgmester i Frederikshavn Kommune, til TV2 Nord.

Ifølge Greenpeace snorksov Folketinget, da de gav tilladelse til at bore efter skifergas i Vendsyssel - og de blunder endnu.

- Det er jo noget rod, og man kan også godt forstå, at Frederikshavn Kommune er blevet mere og mere sur over den rolle, de har fået. De er jo blevet sat til at skulle tage hele slagsmålet, hvor regeringen har ligesom lurepasset, siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder, Greenpeace.

Sovet i timen

- Jeg står med en fornemmelse af, at der er nogen, der har sovet i timen og ikke rigtig har husket, at man gav denne koncession i 2010, og nu er det altså nu - og hvad er der sket i den mellemliggende periode? Nul og en dyt, siger Birgit Hansen.

Alle parter i sagen opfordrer regeringen til at tage ansvar. Men selvom Energiministeren erkender, at der er begået fejl, vil han ikke annullere aftalen med Total, fordi man skal kunne regne med den danske stats troværdighed. Ifølge Total er skaden allerede sket.

- Der har været et politisk system, som ikke har været gearet til at træffe de nødvendige beslutninger til at lave sådan en efterforskningsboring, og det er jo overraskende i sig selv, siger Henrik Nicolaisen.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.