Støbefejl i produktionen fik møllevinge til at knække

Vingen skulle have været kontrolleret hos Vestas, men blev det ikke

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen <i>Foto: Kim Dahl Hansen</i>

Arkivfoto: Kim Dahl Hansen Foto: Kim Dahl Hansen

FREDERIKSHAVN:26. januar knækkede en vinge på en vindmølle fra Vestas over cirka 15 meter fra tippen. Det skete, selvom vindhastigheden kun var 10 meter i sekundet.

Nu har Vestas fundet frem til, at den knækkede vinge skyldtes utilstrækkeligt vakuum under støbningen af vingen, skriver ing.dk.

Vindmøllen, der er af typen Vestas 3 MW V90, er opstillet ved Højstrupvej vest for Frederikshavn. Møllen i Frederikshavn blev opstillet i december 2013.

Fald i vakuum

Da vingen knækkede, ramte den i faldet endnu en 44 meter lang vinge, hvilket fik den vinge til også at knække midt på.

Møllen var placeret flere hundrede meter fra nærmeste bebyggelse, og Vestas var i dagene efter på stedet for at samle dele af møllen sammen til en undersøgelse.

Undersøgelsen har vist, at der har været et fald i vakuummet under støbning af vingen, men på grund af en menneskelig fejl blev vingen ikke taget fra til nærmere kontrol, som den ellers skal ifølge proceduren.

Fortilfælde

Vestas har efter hændelsen i Nordjylland strammet op på deres kvalitetssikringsprocedurer i virksomheden, så lignende fejl ikke sker igen, oplyser pressemedarbejder Matt Whitby til ing.dk.

Vestas fortæller, at det er første gang, at man har oplevet en knækket vinge som følge af tab af vakuum i produktionen af mølletypen.

Det er ikke første gang, at en møllevinge kollapser i Nordjylland. Det skete også for otte år siden, da en møllevinge fra en Vestas-mølle styrtede ned på havnen i Frederikshavn. Dengang skete uheldet i stormvejr.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.