Stof i rødvin øger fedtforbrændingen

Et dagligt glas rødvin kan mindske overvægtsproblemer, antyder ny forskning

SUNDHED:Et dagligt glas rødvin har tidligere vist sig at være sundt for hjertekar-systemet, og nu tyder en ny undersøgelse også på, at det kan bekæmpe overvægtsproblemer.

I hvert fald viser nye forsøg på Oregon State University (OSU), hvor forskere har testet effekten af stoffer i røde druer på lever- og fedtceller, at stoffet ellaginsyre i rødvin, vindruer og druesaft dramatisk kan bremse væksten af eksisterende fedtceller og dannelse af nye, og at det boostede metabolisme af fedtsyrer i leverceller.

Leveren fungerer som et filter for at fjerne toksiner som medicin og alkohol, den hjælper i fordøjelsen ved at producere galde til at nedbryde fedt samt absorberer fedt- og vandopløselige vitaminer og mineraler udover at den spiller en rolle i reguleringen af glukose, blodtryk, blodsukker, insulin, østrogen, testosteron, immunitet samt kolesterol i blodet.

Mange af funktionerne har betydning for vort stofskifte, og en dårligt fungerende lever kan således medvirke til overvægt.

Det skal dog ikke opfattes som en mulighed for en mirakuløs slankekur, advarer en af medforfatterne på undersøgelsen, Neil Shay, der er biokemiker og molekylærbiolog ved College of Agricultural Sciences på OSU.

8 madråd til at smide mavefedtet

- Vi fandt som ventet ikke, at disse forbindelser ville forbedre kropsvægten, siger han og forklarer at stofferne til gengæld kan forbedre leverfunktionen hos overvægtige mennesker ved at øge forbrændingen af fedt, især i leveren.

- Hvis vi kan udvikle en diæt, der kan reducere den skadelige ophobning af fedt i leveren ved hjælp af almindelige fødevarer som druer, er det en god nyhed, siger Shay.

Fungerer som medicin

I et tidligere forsøg fra 2013 supplerede han overvægtige mus på en fedtrig kost med udtræk af Pinot Noir-druer, der viste sig at reducere blodsukkeret markant.

Musene blev fodret med en diæt på 60 procent fedt - som hos mennesker ville medføre kraftig vægtforøgelse.

- Det minder om en stillesiddende person, der spiser for mange snacks og ikke får nok motion.

Nogle af musene fik dertil drue-ekstrakt, der svarer til halvanden kopper røde druer om dagen for et menneske.

- Det er rimelige mængder, som gør vores resultater anvendelige i forhold til den menneskelige kost.

5 råd til at booste din forbrænding

I løbet af det 10-ugers lange forsøg, udviklede nogle af musene på den fedtrige kost fedtlever og diabetes-symptomer, men de fede mus, der fik drue-ekstrakter, udviklede mindre fedt i deres lever, og de havde lavere blodsukker end dem, der alene fortærede en fedtrig kost. Ellaginsyre viste sig at være særligt potent i dette forsøg og sænkede de fede mus blodsukker til et niveau på linje med mus på et musefoder med kun 10 procent fedt.

Da Shay og hans kolleger analyserede væv hos de fede mus, der spiste drueekstrakt, bemærkede de højere aktivitetsniveauer af PPAR-alfa og PPAR-gamma, to proteiner i celler, der omsætter fedt og sukker.

Shay antager, at ellaginsyren og andre stoffer binder sig til de to proteiners nukleare hormonreceptorer, og får dem til at tænde de gener, der udløser forbrændingen af fedt og glukose.

10 sunde grunde til at drikke rødvin

- Almindeligt ordineret medicin til at sænke blodsukkeret og triglycerider fungerer på samme måde, siger Shay, der har fået undersøgelsen offentliggjort i Journal of Nutritional Biochemistry.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden