Storbyuro gør ferien billigere

Politisk uro i turistlande gør det billigere for danskere at tage på ferie i eksempelvis Tyrkiet og Thailand

Det er blevet billigere at skifte det danske sommervejr ud med en thailandsk badestrand. Arkivfoto.

Det er blevet billigere at skifte det danske sommervejr ud med en thailandsk badestrand. Arkivfoto.

ORD:Valutakurserne er det seneste år svækket markant i flere af de uroplagede turistlande, og det er dermed blevet billigere at holde ferie på flere af danskernes foretrukne rejsedestinationer.

Især i Tyrkiet er valutaen svækket efter de nu overståede demonstrationer i Istanbul og hovedstaden Ankara. Det betyder, at de danske turister nu kan få godt 22 procent flere tyrkiske lira for den danske krone, end de kunne for bare et år siden.

Det samme er gældende i Thailand, hvis hovedstad også har været ramt af politisk uro og demonstrationer i det forgangne år. Her kan danske turister nu få 10 procent flere thailandske bath, når den danske krone skal veksles.

Ifølge cheføkonom i Spar Nord er det dog ikke kun uroen, men i særdeleshed også grundlæggende problemstillinger omkring Tyrkiets kapitalstrøm, der er årsag til landets svækkede valutakurs:

- Tyrkiet tilhører gruppen af vækstlande, hvis valuta i en årrække er blevet understøttet af den rigelige likviditet, som den amerikanske centralbank har stimuleret økonomien med. Men eftersom amerikanerne er begyndt at vise tegn på tilbageholdenhed, er investorerne flygtet fra det tyrkiske marked, og det har i den grad svækket den tyrkiske valutakurs, siger Jens Nyholm.

- Så problemstillingerne i Tyrkiet er så grundlæggende, at selvom den politiske uro i storbyerne hypotetisk set stoppede i morgen, ville valutaen umiddelbart ikke rette sig op igen på den korte bane. De danske turister har derfor fortsat udsigt til relativt lave valutakurser, når de til sommer drager på sommerferie i Tyrkiet, tilføjer han.

Jens Nyholm henviser endvidere til, at valutakursen i Thailand snarere vil rette sig op igen, hvis urolighederne lægger sig, idet optøjerne her i højere grad er skyld i den svækkede valutakurs.

Stadig stor rejselyst til uroplagede destinationer

Ifølge Spies påvirkes danskernes rejselyst for den kommende sommer ikke negativt af uroen i turistlandene. Tværtimod har Spies i denne sæson solgt 15 procent flere sommerrejser til Tyrkiet sammenlignet med sidste sæson.

- Vi mærker ikke tegn på mindre efterspørgsel på rejser til eksempelvis Tyrkiet denne sommer. Det har hidtil været sådan, at vores turistområder ligger over 1.000 kilometer væk fra uroen i landenes hovedstæder. Derfor kan danskerne sagtens holde ferie i ro og mag. På et tidspunkt bragte alverdens medier billeder fra gadekampe på Nørrebro i København, men det forhindrede jo ikke turisterne i at holde en fredelig ferie ved Vesterhavet eller i Hornbæk, siger kommunikationsdirektør i Spies Torben Andersen.

Europa: Kun små prisudsving

Mens det i år koster mindre for danskerne at være turist i Thailand og Tyrkiet, så er der ikke de store udsving at finde på omkostningerne ved at feriere i Sydeuropa.

Priserne i lande uden for Europa stiger generelt hurtigere, end de gør i de europæiske lande, der er styret af euroen eller tæt knyttet til den.

- Selvom lande som Grækenland og Spanien har måttet hæve skatter og afgifter til de trængte statskasser, har den lave økonomiske aktivitet presset både priser og lønninger. Så selvom valutaen er stort set uforandret i disse lande, er det alligevel blevet en smule billigere at være turist her, lyder det afsluttende fra Jens Nyholm.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.