Strandbydrenge gjorde sensationelt møntfund

Fundet af mønter fra Harald Blåtands tid er i liga med Guldhornene, mener seniorekspert

Hans Christensen
Thors Hammer - fuldstændig uskadt og flot - selve symbolet på Vikingetiden og diamanten i det sensationelle fund fra Strandby. Foto: Bent Bach
Vendsyssel Historiske Museum 16. maj 2013 14:43 - Opdateret 16. maj 2013 19:06

STRANDBY: - Da vi fandt Thors Hammer, vidste vi, at vi havde fat i noget rigtig stort. Der var fuldstændig tavshed. Vi kiggede bare på hinanden og blev enige om, at nu måtte vi vist hellere kontakte museet.

Det siger 16-årige Michael Stokbro Larsen fra Strandby, der sammen med sin kammerat Tobias Wiis fra Frederikshavn og strorebroderen Peter har gjort et møntfund, som eksperter betegner som værende ”i liga med Guldhornene”.

- Et fantastisk fund

Drengene er amatørarkæologer og har mange gange travet markerne tynde nord for Strandby, hvor de i september 2012 fandt skatten fra Vikingetiden.

- Det er et fantastisk fund. Så mange velbevarede mønter fra 990’erne. Det er aldrig sket før. Jeg har aldrig oplevet noget lignende og kunne ikke ønske mig noget bedre.

Sidsel Wåhlin, museumsinspektør og arkæolog på Vendsyssel Historiske Museum, har svært ved at få armene ned - og er fuld af beundring over de tre Strandbydrenges måde at håndtere den kulturhistoriske skat på.

Siden den 9. september 2012 har drengene vidst, at de havde fundet noget virkelig værdifuldt og formået at holde det hemmeligt, indtil nyheden, der for alvor sætter Strandby på landkortet som et af Vikingetidens trafikale og handelsmæssige knudepunkter, breakede sent onsdag aften.

- I liga med Guldhornene

- Vi er helt oppe ved Guldhornene. Det er det største fund af Harald Blåtands korsmønter siden 1939, siger Jens Christian Moesgaard, seniorforsker på den Kongelige Mønt- og Medaillesamling, til P4 Nordjylland.

Vendsyssel Historiske Museum skal nu i gang med at undersøge området nærmere, og Sidsel Wåhlin håber, at hun kan opfylde drengenes ønske om at få en udstilling af det sensationelle fund placeret i Vendsyssel, allerhelst i Strandby eller nærmeste omegn.

- Nationalmuseet rykker allerede for at få mønterne at se, men i første omgang håber vi på, at få lov at lave en lyn-udstilling heroppe, inden skatten skal videre til København, siger Sidsel Wåhlin til NORDJYSKE Medier.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...

Her ville vi gerne vise dig forslag til flere artikler, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Her ville vi gerne vise dig forslag til artikler fra vores magasiner, men pga. din Adblocker kan vi ikke gøre det!

Seneste nyheder

Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...