Strid om fisk spidser til

Færøerne truer både rigsfællesskab og fiskebestande, mener producentformand i Hirtshals - fødevareministeren ærgrer sig over EU-sanktioner nu

EU’s medlemslande har givet grønt lys til at indføre sanktioner mod det færøske fiskeri efter Færøernes beslutning om at overskride øernes internationalt aftalte kvote på atlantoskandiske sild med 10 procent. SFoto: Scanpix <i>Scanpix Danmark</i>

EU’s medlemslande har givet grønt lys til at indføre sanktioner mod det færøske fiskeri efter Færøernes beslutning om at overskride øernes internationalt aftalte kvote på atlantoskandiske sild med 10 procent. SFoto: Scanpix Scanpix Danmark

HIRTSHALS/BRUXELLES:Fiskebestandens beståen eller hensynet til rigsfællesskabet? Regeringen har valgt rigsfællesskabet og har valgt forkert, mener dansk fiskeri og fiskeindustri, der modsat regeringen støtter de handelssanktioner mod Færøerne, som EU-Kommissionen besluttede onsdag.

Som konsekvens af Færøernes beslutning om at overskride øernes internationalt aftalte kvote på atlantoskandiske sild med 10 procent vil EU forbyde import af sild og makrel til EU.

- Færøerne må tage ansvar

- Færøerne har selvstændighed på fiskeriområdet, og så må man også selv tage konsekvenserne af sine handlinger. Nu overlader man til Danmark at rage kastanjerne ud af ilden, selvom man har foretaget et direkte angreb på syddanske medborgeres interesser. Det er ikke en måde at have et rigsfællesskab på, siger formanden for Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Christian Olesen, Hirtshals, til NORDJYSKE Stiftstidende.

- Vi taler om en bestand, der har givet over én million tons om året. Værdier til 25 milliarder kroner står på spil, siger han og peger på, at sildestammen efter overfiskeri kollapsede i slutningen af 1960’erne og var helt væk i mere end 25 år.

- Nu er bestanden igen for nedadgående, så selv fiskeri på det niveau, biologerne anbefaler, risikerer ikke at være bæredygtigt. De seneste fire årgange har været meget små, påpeger han.

Snyd på vægten

Også hos fiskeindustriens sammenslutning, Danish Seafood Association, er derskuffelse over regeringen.

- Færøerne bør opleve, at vi ikke accepterer snyd på vægten. De tyvfisker på en fælles bestand uden om internationale aftaler, siger direktør Poul Meldgaard.

Minister: vi burde forhandle

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er ærgerlig over sanktionerne:

- Konsekvenserne af sanktionerne må Færøerne jo selv bære, men vi kan som medlem af EU sige, at tiden ikke er til sanktioner, men til forhandlinger. Det mener jeg sådan set er fair nok at sige.

- Hvilket indtryk gør det, at bestanden én gang har været helt væk?

- Enhver ubæredygtig udnyttelse af en fiskebestand gør stort indtryk på mig, så naturligvis er jeg optaget af at få denne strid løst, så fiskeriet samlet set kan blive bæredygtigt, siger hun til NORDJYSKE Stiftstidende.

Men der er færøske økonomiske modinteresser: En ny afgift på sild og makrel kan indbringe den færøske landskasse en ekstraindtægt på 105 millioner kroner

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.