Moderna-folk i vaccine-forvirring: Hvorfor skal vi nu have Pfizer?

Det vækker forvirring og bekymring, at mange nu bliver vaccineret med Pfizers vaccine mod covid-19, selvom de tidligere er blevet stukket med Moderna-vaccine. Myndighederne arbejder på en "tydeligere kommunikation" - imens giver vi dig forklaringen her 

Moderna-vaccinen er i øjeblikket helt ude af billedet - borgere savner en god forklaring på, at de nu i stedet skal vaccineres med Pfizer.

Moderna-vaccinen er i øjeblikket helt ude af billedet - borgere savner en god forklaring på, at de nu i stedet skal vaccineres med Pfizer.

12. oktober 2022: Artiklen er opdateret med yderligere information fra Sundhedsstyrelsen, nye afsnit er markeret med kursiv.

NORDJYLLAND:Alle, der i øjeblikket møder op for at få fjerde boosterstik mod covid-19,  bliver stukket med vaccinen fra firmaet Pfizer. Det er ikke lykkedes myndighederne tydeligt at forklare hvorfor, og det har ført til stor forvirring og bekymring blandt de borgere, der tidligere har fået tre stik med vaccinen fra firmaet Moderna.

Bliver vi nu mere syge af vaccinen? Er vi lige så godt beskyttet - eller skal de bare have opbrugt nogle gamle rester, lyder nogle af de spørgsmål, Nordjyske har modtaget.

Tidligere var det vigtigt, at man fik samme vaccine-mærke hver gang, man skulle vaccineres. Den seneste uge har mange borgerne til deres store undren blot fået den besked, at "det er lige meget om du får den ene eller den anden", når de står i centret med blottet overarm.  Men det er en ufuldstændig og vildledende forklaring. Ifølge Sundhedsstyrelsen seneste anbefalinger er det nemlig ikke underordnet, hvilken vaccine man får, hvis man skal være bedst muligt beskyttet mod vinterens coronabølge. Det er myndighedernes vurdering, at man skal have den senest opdaterede vaccine, hvilket lige nu er vaccinen fra Pfizer. Den er - formentlig - en smule bedre til at forhindre smitte, men også den vaccine, der hidtil er givet, beskytter godt mod alvorlig sygdom.

Chefkonsulent i Region Nordjylland Anders Cinicola forstår borgernes forvirring.

- Vi er nu gået i dialog med Sundhedsstyrelsen om at sikre en skarp og letforståelig kommunikation, så borgerne bliver vaccineret på et bedre oplyst grundlag, siger Anders Cinicola.

Men det behøver du ikke at vente på. Her får du forklaringen på, hvorfor nu også Moderna-vaccinerede får Pfizer-vaccinen - og hvilke forskellige vaccinetyper og virusvarianter der er i spil. 

1. Opdaterede vacciner

Vaccinerne mod covid-19 bliver hele tiden udviklet til bedst muligt at bekæmpe de virus-varianter, der aktuelt er i omløb. De første tre vacciner vi fik, var rettet mod pandemiens oprindelige mutationer - de såkaldte Wuhan-varianter.

I december 2021 blev Omikron-varianten dominerende og behovet for nye vacciner opstod. I første omgang var det Omikrons undervariant BA.1 der herskede, og Pfizer (Comirnaty) kom først med en ny vaccine rettet mod BA.1. Pfizers første opdaterede vaccine, version-1,  blev i september taget i brug til borgere over 85 år og plejehjemsbeboere, der skulle vaccineres hurtigst muligt. Siden kom også en BA.1 opdateret variant fra den anden store producent, Moderna (Spikevax). Begge vacciner er benyttet til de borgere, der som de første har fået 4. boosterstik, og begge vacciner beskytter bedre end de oprindelige vacciner.

Men Omikron-varianterne BA.4 og BA.5 tog over i løbet af forår og sommer. De er nu dominerende og har lettere ved at undslippe immunitet fra tidligere vaccine og smitte. Det kræver en ny opdateret vaccine - version-2.  Ifølge Sundhedsstyrelsen er det forventningen, at den nyeste vaccine fra Pfizer beskytter "mindst lige så godt mod alvorlig sygdom", som de opdaterede vacciner, der blev taget i brug i begyndelsen af september. Den ser ud til at beskytte bedre mod smitte og smittespredning end de tidligere. Derfor er det den, man nu foretrækker at benytte.

Igen var Pfizer først med en version-2, som er taget i brug de seneste uger. Moderna er endnu ikke klar med en opdateret version-2.

Hvad angår bivirkninger af vaccinen, er det Sundhedsstyrelsens vurdering, at "den BA.4/BA.5-variantopdaterede vaccine er lige så sikker som de oprindelige mRNA-vacciner". Studier af de variantopdaterede vacciner har vist, at bivirkningerne ikke adskiller sig fra de vacciner, styrelsen tidligere har anvendt i Danmark, oplyses det.

2. Moderna-folk får Pfizer

Hvis man de første tre gange er blevet vaccineret med vaccinen fra Moderna (Spikevax), vil man derfor nu opleve, at vaccinatøren står klar med et sprøjte med den nyeste vaccine fra Pfizer.  Forklaringen er, at man ifølge Sundhedsstyrelsen skal tilbyde borgeren den version, man formoder beskytter bedst,  og man har en forhåbning om, at den nyeste vaccine fra Pfizer, vil dække bedre og i længere tid end tidligere vacciner. Så betyder det mindre, om det er samme mærke, som man tidligere har fået. Producenten Moderna kan indtil videre kun levere vaccine, der er rettet mod BA.1.

Hvis myndighederne blot fortsatte med at vaccinere alle med det samme mærke, som de tidligere havde fået, kunne det altså medføre, at Moderna-vaccinerede risikerede at opnå en ringere beskyttelse, selvom man havde en bedre version til rådighed. 

Men også begge de vacciner fra Pfizer og Moderna, der er givet fra september til nu, beskytter bedre end de oprindelige vacciner mod alvorlig sygdom og død. Man kan ikke hele tiden afvente nye og bedre vacciner, før man begynder at vaccinere.

Nogle borgere har fået oplyst, at de er velkomne til at opsøge vaccinecentret i Aalborg, der har et lager af Moderna-vacciner, hvis de insisterer på at få den. Men i så fald skal de vide, at de muligvis ikke opnår helt så god beskyttelse mod de virus-varianter, der hersker lige nu, som hvis de får den nyeste Pfizer-vaccine. Det har man hidtil ikke oplyst tydeligt overfor borgerne. 

Mange har den seneste måned fået Moderna version-1, indtil der var nok af den nye Pfizer til alle.

Ifølge Region Nordjylland kan det ikke helt udelukkes, at enkelte Moderna-borgere i overgangsperioden er blevet vaccineret med den "gamle" Pfizer-opdatering, evt. ved egen læge, da Moderna-vaccinen ikke var til rådighed alle steder. Men også her understreger Sundhedsstyrelsen, at det ikke er et problem, at man har fået et andet mærke.

3. Pfizer-folk får Pfizer - lige nu

Borgere, der tidligere er vaccineret med Pfizer-vaccine, får samme mærke, som de hele tiden har fået. For deres vedkommende er der lige nu ikke andre vacciner på markedet, der kan beskytte dem bedre.

Pfizers opdaterede version-2 forventes at beskytte mindst lige så godt mod alvorlig sygdom, indlæggelse og død, og muligvis bedre mod smitte og smittespredning. Det kan først vurderes, efterhånden, som de variantopdaterede vacciner bliver taget i brug.

På nuværende tidspunkt kan det ikke forekomme, at Pfizer-vaccinerede tilbydes Moderna-vaccinen, da det vil være et ringere tilbud. Det forventes at Moderna sender en ny version på markedet inden længe, og så vil de to mærker være lige gode. Hvis Moderna udvikler en endnu bedre version kan det føre til, at Pfizer-vaccinerede så tilbydes Moderna. Man skal altid have den bedste version, uanset mærke.

4. Ældre - fik ikke den bedste

Egentlig var det de ældste, der burde have fået den nyeste vaccine, Pfizers version-2, der netop er kommet på markedet, da de har det største behov for at blive beskyttet.

Men da det var usikkert, hvornår den ville blive godkendt, valgte man i begyndelsen af september at vaccinere de mest sårbare med Pfizers version-1, den eneste opdaterede vaccine, der var tilgængelig på det tidspunkt. Her prioriterede man altså at få dem vaccineret hurtigst muligt, i stedet for at vente på næste opdaterede version.

Men hvis smitten eksploderer hen over vinteren, og man vurderer, at der er behov for det, kan de ældre og eventuelt andre, der i første omgang fik version-1, efter tre måneder blive vaccineret med den senest opdaterede version i et 5. boosterstik. Til den tid kan endnu bedre vacciner være udviklet.

5. Hvis du stikkes første gang

Sundhedsstyrelsen anbefaler fortsat, at personer, der endnu ikke er blevet vaccineret, bliver vaccineret med 1. og 2. stik. Det gælder også, selvom de er yngre end 50 år, da der for alle kan være en vis risiko for alvorlig sygdom, hvis man ikke er vaccineret overhovedet.

Hvis du ikke tidligere er blevet vaccineret, eller kun er nået til dit andet stik, er det andre regler for vaccine der gælder. Her skal man nemlig ikke have de nye opdaterede versioner, da de kan virke for voldsomt, hvis man ikke tidligere er vaccineret. 1. og 2. stik vil altså fortsat blive givet med de oprindelige mRNA-vacciner, enten Moderna eller Pfizer.

****

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.