Sundheden skal tænkes med overalt

Ny sundhedspolitik er netop sendt i høring. Den indeholder flere områder end før

Flere tilbud til de unge efterlyses af borgerne i Jammerbugt, viser undersøgelse.

Flere tilbud til de unge efterlyses af borgerne i Jammerbugt, viser undersøgelse.

JAMMERBUGT:Den nye politik er behandlet af politiske udvalg, forvaltning, interesseorganisationer samt kommunalbestyrelsen.

Sundhedspolitikken skal være gældende frem til 2017. Behandlingen af den har denne gang været tværfaglig og mere flad end tidligere:

- Den her sundhedspolitik er noget af det mest fantastiske, vi har lavet. Nu får også sundheden ind i byplanlægning, skole- og ældreområder, siger Jens Chr. Golding (S), formand for Teknik- og Miljøudvalget.

I januar udsendte regeringen nye nationale mål for danskernes sundhed de næste 10 år. Det handler blandt andet om at mindske social ulighed, rygning, alkoholforbrug, overvægt samt øge aktivitetsniveau og mental sundhed.

Sammenholdt med landsgennemsnittet er Jammerbugt Kommune udfordret på overvægt og inaktivitet. Andelen af overvægtige i Jammerbugt er 54 procent (landsplan: 47 procent) og andelen af stillesiddende personer er 18 procent (landsplan: 16 procent). Resultaterne fra Jammerbugt Kommune ligger dog tæt på gennemsnittet for den nordjyske region.

Jammerbugt er udfordret på demografi og infrastruktur. Der er en stor geografisk spredning af befolkningen, som gør, at der kan være stor afstand til sundhedstilbud og aktiviteter. En undersøgelse blandt borgerne i Jammerbugt viser også, at der især efterlyses bedre offentlige transport og flere fritidstilbud for unge.

For at forbedre folkesundheden vil kommunen iværksætte en række tiltag. Når der udarbejdes lokalplaner, byfornyes eller bygges nyt skal stilleområder og rekreative anvendelser tænkes med. Rekreative områder skal indeholde sansehaver, legepladser for alle, frugttræer, skøjtebaner, kunstværker til at klatre i. Motion skal også tænkes med ved ændringer af publikumsfaciliteter.

Landdistriktsmidler skal anvendes til at styrke det social og kulturelle liv i lokalområderne som motorikredskaber, madpakkehuse, bålsteder, mv.

I kommunalt støttede foreninger, klubber og haller skal der være fokus på: sunde alternativer, solarier og solpolitik, undervægt og overtræning og doping.

Der skal arbejdes med tværgående mad- og måltidspolitik for dagtilbud, institutioner, botilbud og skoler for børn og unge. Det kan være via frugtordninger og morgenmad. Der skal også udarbejdes fælles kodeks for bevægelse i skolealderen, i frikvarter, skoletid og fritid.

- Specielt på børne- og ungeområdet har vi en vigtig opgave. Grundlaget for et sundt liv skabes allerede i barndommen, så det er her, at der skal sættes ind for at fremme sunde vaner, siger Ejler Winkel (BL), der er formand for Social- og Sundhedsudvalget.

Flere borgere vil de kommende år blive længere tid i eget hjem. Velfærdsteknologi skal derfor udbredes og udearealer skal i højere grad indbyde til fysisk aktivitet. Fremadrettet skal dette indtænkes i planlægning ved byggerier. Der skal også oprettes et frivillighedskorps af sundhedsambassadører for ældre.

Høringsfasen for sundhedspolitikken slutter 25. august. I slutningen af samme måned vil der også blive holdt et offentligt møde, så alle borgere kan give deres besyv med.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.