Svanens død er afsagt

Aalborgs ældste virksomhed og et af landets ældste apoteker skal ophøre, mener Sundhedsstyrelsen

Svane Apotek lukker, men apoteker Finn Ossian fortsætter som apoteker på Løveapoteket rundt om hjørnet i Algade. Foto: Michael Koch

Svane Apotek lukker, men apoteker Finn Ossian fortsætter som apoteker på Løveapoteket rundt om hjørnet i Algade. Foto: Michael Koch

AALBORG:I næsten 350 år har der været apotek i Jens Bangs Stenhus. Men nu ser det ud til, at tiden rinder ud.

Sundhedsstyrelsen har indstillet Svane Apotek til lukning. Som led i en tilpasning af dækningen af det centrale Aalborg. Med lukningen af Svaneapoteket vil der være tre apoteker tilbage til at betjene borgerne med udlevering af receptpligtig medicin.

Kommunen protesterer

Mens Region Nordjylland ikke har haft nogen bemærkninger til indstillingen, så har Aalborg protesteret. Kommunen har peget på, at befolkningstallet vokser i Aalborg, og desuden er der et tæt historisk bånd mellem apoteket og Jens Bangs Stenhus. Blandt andet er der en apotekersamling i stenhuset, hvor effekter fra skiftende tider i Svaneapoteket er udstillet.

Kulture perle

Enhedslistens Per Clausen kalder Sundhedsstyrelsens indstilling ”dybt problematisk” og vil tage sagen op over for sundhedsminister Astrid Krag (SF).

- Svaneapoteket er Aalborg ældste virksomhed og daterer sig i ubrudt linje tilbage til 1665. Jens Bangs Stenhus rummer et privat apotekermuseum og en apotekersamling af helt unik karakter fra Svaneapoteket. Uden Svaneapotek i huset vil denne kulturelle perle miste en del af sin betydning. Svaneapoteket udgør en væsentlig enhed i hele arbejdet for at bevare Jens Bangs Stenhus som et aktivt hus.

Færre ekspeditioner

Begrundelse for at lukke Svaneapoteket er ifølge Sundhedsstyrelsen, at det er af de mindste apoteker i landet, og apoteket har igennem er årrække haft en betydelig nedgang i antallet af ekspederede receptpakninger. Desuden er lokalerne ikke tidssvarende, og de fysiske begrænsninger hindrer i at indrette stedet til moderne apoteksdrift.

Tidligere truet

Det er ikke første gang, at myndighederne ønsker apoteket nedlagt. Det var også tilfældet midt i 1990’erne, men en underskriftsindsamling og et besøg i byen overbeviste daværende sundhedsminister Yvonne Herløv Andersen om, at det var en forkert beslutning.

Hvis apoteket lukker, skal det efter planen ske i efteråret.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.