Svindelgevinst endte i mange lommer

Blandt de personer, som ifølge anklagemyndigheden tjente på ebh banks kursmanipulation, er både en kendt erhvervsmand og en kendt journalist

Det var ifølge anklagemyndigheden en bred kreds af personer, der tjente på ebh banks kursmanipulation. Foto: Lars Wittrock, Scanpix <i>Scanpix Denmark</i>

Det var ifølge anklagemyndigheden en bred kreds af personer, der tjente på ebh banks kursmanipulation. Foto: Lars Wittrock, Scanpix Scanpix Denmark

FJERRITSLEV:Hvad har tidligere ebh bank-chef Finn Strier Poulsen til fælles med en kendt erhvervsmand fra Trekantsområdet eller en kendt journalist fra København?

Ikke så meget - bortset fra at de begge ifølge Bagmandspolitiet har tjent penge på kursmanipulation under særligt skærpede omstændigheder, skriver NORDJYSKE Stiftstidende.

Anklagemyndigheden har rejst tiltale mod otte personer for kursmanipulation med aktier i Vestjysk Bank og ejendomsobligationer fra Keops.

Gevinst blev spredt ud

Men det var ifølge anklagemyndigheden en bredere kreds af personer end de tiltalte, der scorede en gevinst på svindlen.

Det fremgår af anklageskriftet i sagen.

Den samlede gevinst ved kursmanipulationen udgør ifølge Bagmandspolitiet 6,9 millioner kroner, som kræves konfiskeret hos i alt 15 personer og deres selskaber.

Gevinster uden for Nordjylland

Personkredsen består ikke kun af personer med tilknytning til pengeinstitutter fra den nordlige halvdel af Jylland.

I hvert fald står en kendt erhvervsmand fra Trekantsområdet og en kendt journalist fra København også på listen over de personer, som Bagmandspolitiet vil have konfiskeret en ulovlig gevinst hos.

Ingen af de to er tiltalt i straffesagen.

Køb og salg inden for en uge

Gevinsterne opstod på følgende måde:

4. august 2008 købte journalisten ifølge anklageskriftet for 486.000 kroner i Vestjysk Bank af ebh bank, og dagen efter købte erhvervsmanden for 990.000 kroner aktier i Vestjysk Bank.

Købskursen var i begge tilfælde på 180.

Få dage efter - 13. og 15. august - gik aktierne den modsatte vej, da ebh bank og Icarus Invest - som var ejet af ebh bank og Sparekassen Kronjylland - købte dem tilbage.

Kurs var steget

Nu var kursen på erhvervsmandens aktier steget til 205 og journalistens aktier til kurs 215.

Resultatet var en fortjeneste på 137.500 kroner til erhvervsmanden fra Trekantsområdet.

Journalisten tjente ved samme lejlighed 105.420 kroner.

Kurs blev manipuleret op

Når de to sammen med andre kunne score en kursgevinst, så skyldtes det ifølge Bagmandspolitiet ikke en genial evne til at handle på børsmarkedet.

Det var derimod ebh bank og Dexia Bank Danmark, som i perioden mellem 4. og 13. august 2008 sørgede for at jobbe kursen på aktierne kunstigt i vejret, så de kunne sælges tilbage til ebh bank og Icarus Invest med en fortjeneste.

Der er nedlagt forbud mod at nævne navnet på erhvervsmanden og journalisten.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.