Sygeplejersker sparet væk
Ingen sygeplejersker ved tvangsindlæggelser i 2014 på trods af gode erfaringer

I 2009 skød og dræbte politiet en 34-årig mand i nødværge under en tvangsindlæggelse. Tragedien skete på Bynkevej i Aalborg, og sagen er en del af forklaringen bag pilotprojektet med deltagende sygeplejersker ved tvangsindlæggelser. Arkivfoto: Martin Damgaard
NORDJYLLAND:Når politiet henter patienter til tvangsindlæggelse på psykiatrisk afdeling, foregår det nu uden en sygeplejerske, som det ellers var tilfældet ved en række tvangsindlæggelser i 2013.
Ordningen kørte som et succesfuldt pilotprojekt, men det klarede ikke skærene i Regionsrådets budgetforhandlinger. Det skriver NORDJYSKE Stiftstidende
Både sygeplejersker og betjente var ellers særdeles positive i evalueringen af projektet.
For dyrt
- Sygeplejersken beskæftiger sig jo til dagligt med de forskellige typer sindssygdomme, og derfor kunne hun vejlede patruljen, når de kom ud til patienten og støtte op om tvangsindlæggelsen, fortæller Stig Lundbo, politiinspektør ved Nordjyllands Politi til NORDJYSKE Stiftstidende.
Fungerende formand i det nordjyske regionsråd Ninni Lodahl Gjessing (RV) betegner også projektet som en succes, men det var for dyrt.
- Man gjorde omkostningerne op til 90.000 kroner per indlæggelse, og sygeplejersken havde i forsøgsperioden kun deltaget ved 14 ud af 56 tvangsindlæggelser, fortæller Ninni Lodahl Gjessing til NORDJYSKE Stiftstidende.
Af evalueringen fremgår det dog, at hvis projektet var blevet fuldt implementeret, kunne sygeplejersken have medvirket til yderligere 18 tvangsindlæggelser i perioden.
Klassisk eksempel
Regionsrådets forretningsudvalg henstillede i maj 2013, at ordningen blev brugt endnu mere, og samtidig udskød udvalget beslutningen om, hvorvidt ordningen skulle fortsætte i 2014 til budgetforhandlingerne i efteråret.
- Umiddelbart må jeg indrømme, at projektet endte ved budgetforhandlingerne, hvor vi blev enige om, at den opgave kan vi ikke løfte økonomisk, siger Ninni Lodahl Gjessing.
Landsformand for foreningen Sind Knud Kristensen er ikke enig i regionens prioritering.
- Det er et klassisk eksempel på, at man afsætter penge til et forsøg, som viser sig at virke, men det stopper sammen med finansieringen. Når evalueringen viser, at det fungerer, så skal man da fortsætte, siger han.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.