Canada

T.rex var endnu mere frygtindgydende end troet

Medlemmerne af dino-gruppen theropoder havde utallige mikroskopiske savtakker på tænderne, som hjalp dem til at flå deres bytte

Arkivfoto

Arkivfoto

CANADA:Som om Tyrannosaurus rex ikke var frygtindgydende nok, viser det sig nu, at T. rex og de andre medlemmer af dino-gruppen theropoder havde utallige mikroskopiske savtakker på tænderne, der hjalp dem til at flå deres bytte.

- Faktisk har de (savtakkerne, red.) formentligt hjulpet theropoderne med at forblive i toppen af fødekæden i omkring 165 millioner år, fortæller postdoc Kirstin Brink, der er hovedforfatter på det nye studie og arbejder ved University of Toronto i Canada.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports, og du kan se et billede af savtakkerne hos Videnskab.dk.

Faktisk har forskerne kendt til de små strukturer på theropoden Albertosaurus’ tænder siden starten af 1990’erne, men de har tidligere troet, at de var små skader, der opstod, når dinosaurerne jagede og fortærede deres bytte.

Med det nye studie er den teori nu skudt i sænk.

Fem fantastiske uddøde væsner, der ikke er dinoer

Jeg gennemskar tænder fra otte andre theropoder ud over Albertosaurus og fandt ud af, at strukturen er til stede i alle theropoder, og at det faktisk ikke er en revne,« fortæller Kirstin Brink.

Hun undersøgte også tænder fra unge theropoder, der endnu ikke var vokset ud af tandkødet på dinoerne og derfor aldrig havde været i brug. Disse tænder havde også de karakteristiske savtakker, og derfor kunne savtakkerne ikke være opstået ved en skade, konkluderede forskeren.

- Det er rigtig sejt, at en så lille ændring i tandstrukturen, en lille omrokering af det dentale væv, fuldstændig kunne forandre måden, disse dyr levede på, siger Kirstin Brink.

De særeste dyr, der nogensinde er opdaget

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst