Tag en tur med brækkometen

En flyvetur med vægtløshed - den perfekte polterabend-tur?

Den europæiske ”brækkomet” Novespaces Airbus A300 Zero G. Foto: borsi112@wikimedia

Den europæiske ”brækkomet” Novespaces Airbus A300 Zero G. Foto: borsi112@wikimedia

FRANKRIG:Går man med en lille astronaut i maven, så har man nu chancen for en kortvarig tur ud i vægtløshedens vidunderligheder.

Det svenske firma Spaceport Sweden har nemlig fået tjansen som nordisk repræsentant for det franske Novespace, der nu tilbyder en plads om bord i firmaets Airbus A300 Zero G, der eller kun har været brugt af rumagenturer som ESA.

Turene for helt almindelige mennesker begynder i første kvartal næste år, og de kræver, at man tager til Bordeaux, hvor flyet befinder sig.

Fem minutters vægtløshed

Zero G flyvningerne er en to og en halv times tur, hvor man samlet er vægtløs i fem minutter fordelt på 15 ture af cirka 20 sekunder hver.

Vægtløsheden opstår, fordi flyet tilnærmelsesvis flyver i en parabolsk bane, hvor det på toppen følger den bane, en sten ville have haft, hvis den blev skudt af sted med en kæmpe slynge: Flyet stiger med omkring 45 grader, hvorefter piloten taget gassen af flyet, og lader det stige, indtil det af sig selv begynder at falde igen. I den første del af faldet lader piloten flyet følge ”stenens bane” ned, indtil han - eller hun - er nødt til at trække det op, for at rette ud, inden flyet rammer jorden.

Fra det øjeblik, hvor gassen bliver taget, til piloten begynder at trække op, oplever passagerne i flyet ingen påvirkning fra tyngdekraften. Til gengæld får man omkring dobbelt påvirkning, når flyet igen begynder at stige for at få højde til den næste tur.

Brækkometen

Turen med Novespaces Airbus er ikke helt billig - prisen begynder ved knap 6000 euro, så om det er den perfekte lille afstikker i forbindelse med en polterabend, må være op til den enkeltes tegnebog at afgøre. Turen til Frankrig kommer oven i.

Vælger man en vægtløs tur til den kommende gom, så skal man dog nok lægge turen som det første på dagen, inden drikkevarerne er blevet for mange.

NASAs astronauter døbte meget hurtigt de fly, der blev brugt under deres træning, for ”The Vomit Comet” - Brækkometen - og det er der en meget god grund til ...

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.