Åbner skærtorsdag: Brunsgaards ”Krigsdagbog” på facebook

Museumsformidler Rune K. Tjørnild sender ”live” med 80 års forsinkelse

2
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

THISTED:- De her særlige tider på museet uden elever og gæster, ja, hvor alt er vendt på hovedet ,har fået mig til at tænke i andre baner, siger museumsformidler Rune K. Tjørnild fra Museum Thy og fortsætter:

- Vi har som tidligere omtalt iværksat daglige indslag i form af videoklip, læsestof, forslag til udflugtsmål o.s.v. på museets facebookside.

Men fra og med skærtorsdag 9. april 2020 går et nyt lille projekt i luften i anledning af 80-års-dagen for den tyske besættelse af Danmark. Kl. 04.15 overskred de tyske soldater grænsen, og Luftwaffes fly var over København.

Rune K. Tjørnbild begynder en ”live-transmission med 80 års forsinkelse”. Det er ”Krigsdagbog” fra 1995 af redaktør Clemmen Brunsgaard. Kort før sin død indleverede denne sin dagbog fra besættelsestiden til Rigsarkivet, og den blev så 1995 udgivet af forlaget Knakken med støtte fra Sparekassen Thy:

- Nu har jeg efter aftale med Lokalhistorisk Arkiv for Thisted Kommune, der driver forlaget, arrangeret, at der på en facebookside dagligt kommer dagbogsnotater, så man de næste fem år kan følge krigen gennem ordene fra Brunsgaards hånd, siger Rune K. Tjørnild.

Siden hedder ’Krigsdagbog fra Thy’ og kan findes på www.facebook.com/krigsdagbog.

- Min tanke er, at opslagene kan hjælpe med at give læseren en større forståelse af tiden og livet under den tyske besættelse - en tid som langt de færreste nulevende jo har oplevet. Siden er også tænkt som en lille håndsrækning til historielærere og elever, men også til andre interesserede, siger museumsformidleren.

Clemmen Brunsgaard (1892-1973) var født i Beersted og efter skolegang kom han i lære hos bageren i Sundby Thy. Som 20-årig gik han på valsen i Tyskland, og efter Første Verdenskrig blev han bager i Thisted og gift med Kristine fra Gærup. Han engagerede han sig i socialdemokratisk partiarbejde, og det førte 1920 til ansættelsen som redaktør for Thisted Social-Demokrat til 1954, hvor han blev ramt af alvorlig sygdom. Han fortsatte dog med at skrive i avisen til 1960.

Under Besættelsen blev han retsforfulgt for at fornærme nazisterne. Han var medlem af Thisted Byråd i to perioder fra 1948. Brunsgaard var medredaktør af det store bogværk ”Landet mod Nordvest” (1946-47) og forfatter af ”Thisted gennem Tiderne” (1970). Efter hans død udkom hans ”Krigsdagbog” 1995.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.