Aldrig tidligere fundet i Danmark: 20 nye fluearter opdaget i klitterne i Thy

Undersøgelse af insekter i Nationalpark Thy har ført til opdagelsen af 20 arter af fluer, der er nye for landet

Arkivfoto

Arkivfoto

THY:I en omfattende undersøgelse af insektlivet i klitterne i Nationalpark Thy er der blevet fundet hele 227 forskellige arter af fluer. Heraf er 20 af arterne aldrig tidligere blevet fundet i Danmark.

Forskerne undersøgte smådyrsfaunaen i sandoverfladen ved at opsætte små faldfælder på klitter ved Agger Tange, Stenbjerg, Hanstholm Vildtreservatet og Vangså Hede. Fælderne var gravet ned i sandet og indeholdt vand og sæbe, så dyrene hurtigt druknede.

Det var lektor Søren Toft fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet, der lavede undersøgelsen i 2013 og 2014, primært med det formål at kortlægge edderkoppefaunaen i klitterne i Nationalpark Thy.

Mange andre dyr end edderkopper blev fanget i fælderne. To af Søren Tofts kolleger, lektor emeritus Boy Overgaard Nielsen og mag.scient. Lise Brunberg Nielsen, har nu gennemgået fluerne fra fælderne. De fandt, som nævnt, ud af, at der blev fanget ikke mindre end 227 forskellige arter af fluer, heraf 20 arter, der aldrig tidligere fundet i Danmark.

I løbet af de to år blev der fanget i alt 15.670 fluer. De repræsenterer 31 forskellige fluefamilier. De hyppigste af de fundne fluer var pukkelfluer efterfulgt af styltefluer, springfluer og græsfluer.

Fangsten af fluer i faldfælderne afspejler en alsidig flueaktivitet på sandoverfladen, for eksempel i forbindelse med klækning, byttesøgning og æglægning. Undersøgelsen viste også, at der er stor forskel på hvilke arter, der lever i henholdsvis den yderste såkaldt hvide klit og den grå klit, som er den mere bevoksede klittype bagved.

Undersøgelsen er en del af et større forskningsprojekt om udviklingen af klitlandskabets biodiversitet i Thy ledet af Institut for Bioscience ved Århus Universitet.

Undersøgelsen blev lavet i samarbejde med Naturhistorisk Museum i Aarhus, Nationalpark Thy og Naturstyrelsen Thy.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden