Alternativet styrkede sin nordjyske højborg

Liste Å blev næststørst i Klitmøller ved folketingsvalget. Den lokale kandidat, Joachim Plaetner Kjeldsen, fik dog ikke personlige stemmer nok til at sikre sig valg

Alternativet blev næststørst i KLitmøller.   <i>Arkivfoto: Torben Hansen</i>

Alternativet blev næststørst i KLitmøller.   Arkivfoto: Torben Hansen

THY:Hvis det stod til de 868 vælgere i Klitmøller, ville Alternativet blive Folketingets næststørste parti. 

Den gamle fiskerby - nu også kendt som hovedstaden i Cold Hawaii - har siden 2015 været en højborg for det grønne parti ved både folketings- og kommunalvalg. 

Den position blev styrket ved tirsdagens folketingsvalg, hvor Alternativet fik hele 13,4 procent af stemmerne i Klitmøller, en fremgang på 4,3 procentpoint i forhold til valget i 2019.

I absolutte tal blev der på afstemningsstedet i Klitmøller sat 103 krydser ved liste Å. Det svarer til præcis halvdelen af Socialdemokratiets stemmetal.   

Joachim Plaetner Kjeldsen er Alternativets eneste nordjyske kommunalbestyrelsesrepræsentant , Til folketingets valget var han spidskandidat, men opnåede ikke valg.  <i>Arkivfoto: Bo Lehm</i>

Joachim Plaetner Kjeldsen er Alternativets eneste nordjyske kommunalbestyrelsesrepræsentant , Til folketingets valget var han spidskandidat, men opnåede ikke valg.  Arkivfoto: Bo Lehm

Theresa Scavenius valgt

Alternativets medlem af kommunalbestyrelsen i Thisted Kommune, Joachim Plaetner Kjeldsen, stod øverst på  partiets kandidatliste i hele regionen. Men kun i Thisted-kredsen scorede han højest på de personlige stemmetal.

Mandatet går i stedet til Theresa Scavenius, som blev kendt, da hun stillede op som kandidat, da Alternativet skulle finde en ny formand som afløser for partistifteren Uffe Elbæk.

Theresa Scavenius er valgt til Folketinget for Alternativet i Nordjylland. <i>Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix</i>

Theresa Scavenius er valgt til Folketinget for Alternativet i Nordjylland. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Også ved de to foregående folketingsvalg har Alternativet opnået valg i Nordjylland. I 2015 blev Torsten Gejl valgt -  han har siden stillet op i Østjyllands Storkreds -  mens det nordjyske mandat i 2019 gik til Susanne Zimmer, som denne gang stillede op for Frie Grønne. 

Alternativets flotte valgresultat kom faktisk i hus, uden at Joachim Plaetner Kjeldsen overhovedet førte kampagne i Klitmøller, fortæller han - som bor i Sennels, men tidligere har tidligere været en del af et kontorfællesskab i Klitmøller, og derfor er et relativt kendt ansigt i byen.

Er det surfkulturen, der sikrer jer de mange stemmer i Klitmøller? 

- Det er svært at sige, om det specielt er surf. Men mange af dem, der bor i, og som er flyttet til Klitmøller, som har et mindset omkring naturen og en grøn dagsorden, og det er jo noget af det, vi spiller ind i, siger Joachim Plaetner Kjeldsen, der er partiets eneste nordjyske kommunalbestyrelsesmedlem.  

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.