KV21 Thisted

Blå blok skulder ved skulder: Nu skal borgmesterposten skifte farve

V og K går i valgforbund - nu skal Thisted kommune have en borgerlig borgmester

Jens Kr. Yde betegner det blå valgforbund som ”sund fornuft”og et forsøg på at samle borgerlige stemmer bag en borgerlig borgmester.  Foto: Bo Lehm

Jens Kr. Yde betegner det blå valgforbund som ”sund fornuft”og et forsøg på at samle borgerlige stemmer bag en borgerlig borgmester. Foto: Bo Lehm

THISTED:Venstre og Konservative, de to store partier i den borgerlige blok i Thisted Kommune, er gået i valgforbund med Liberal Alliance og Kristendemokraterne til kommunalvalget 16. november.

Ved valget i 2017 var der også indgået et borgerligt valgforbund mellem Konservative, Liberal Alliance og Kristendemokraterne, mens Venstre og DF dengang var i valgforbund.

Partierne i valgforbundet har tilsammen 13 mandater i den nuværende kommunalbestyrelse.

- Valgforbundet er sund fornuft, og jeg håber, det rækker til en ny konstituering. Vi forsøger at samle de blå stemmer bag en blå borgmester, siger Jens Kr. Yde, konservativ borgmesterkandidat med en understregning af, at det for ham er magtpåliggende at få en bred konstituering i en ny kommunalbestyrelse.

Jens Kr. Yde forklarer, at det ikke er afgjort, hvem der skal være den nye borgerlig borgmester og dermed ansvarlig for at samle flest mulige af den nye kommunalbestyrelses 27 mandater bag borgmesteren.

- Mit håb er, at flest mulige af de 27 vil støtte en borgerlig borgmester og bakke op bag de udvalgsformænd, der også skal findes, siger Jens Kr. Yde. Hans pointe er, at borgmesterposten skal være del af et bredt forlig, men at borgmesterposten tilfalder det parti i valgforbundet, der får den største vælgertilslutning. Dermed skal den gå enten til Konservative eller til Venstre med Niels Jørgen Pedersen som spidskandidat.

Jens Kr. Yde forklarer, at aftalen om valgforbundet ikke rummer en aftale om, hvilket parti, der får borgmesterposten.

- Venstre og Konservative får næppe flertallet alene, så vil vi en bred konstituering skal der også være plads til at samarbejde med det største parti udenfor valgforbundet, siger Jens Kr. Yde, som flere gange i de seneste fire år har kritiseret den nuværende konstituering mellem Venstre og Socialdemokratiet for manglende vilje til at samarbejde bredt.

Borgerlig, liberal politik

Niels Jørgen Pedersen understreger, at Venstre er indgået i det tekniske valgforbund for at sikre bedre muligheder for at føre borgerlig, liberal politik i Thisted Kommune.

- Jeg mener, at vi bør have en bred konstituering i Thisted Kommune, og det har vi også haft i den nuværende valgperiode. Efter det sidste valg var der et borgerligt flertal, som ikke resulterede i en borgerlig borgmester, siger Niels Jørgen Pedersen om den nuværende konstituering mellem Venstre og Socialdemokratiet.

- Efter valget i 2017 lavede vi, hvad der var muligt, siger han.

Udgangspunktet for Venstre er, at Thisted Kommune skal have en venstre-borgmester, siger Niels Jørgen Pedersen. Arkivfoto

Udgangspunktet for Venstre er, at Thisted Kommune skal have en venstre-borgmester, siger Niels Jørgen Pedersen. Arkivfoto

Niels Jørgen Pedersen forklarer, at aftalen om det blå valgforbund ikke siger noget om, hvilket af valgforbundets to store partier, der skal have borgmesterposten.

- Venstres udgangspunkt er, at det bliver en Venstre-borgmester, men lige nu er min opgave at medvirke til at hive flest mulige borgerlige stemmer hjem, siger Niels Jørgen Pedersen og tilføjer, at Venstre lokalt satser på at blive større og at partiet vil gå synligt efter borgmesterposten.

Dermed lægger han afstand til den seneste tids formodninger om, at partiets landspolitiske udfordringer vil påvirke den lokale valgkamp negativt.

- Lokalpolitisk har jeg en god fornemmelse i maven. Vi har lavet et godt stykke arbejde i den seneste valgperiode, der har været ro og vi går til valg med en liste, der favner bredt, siger han.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.


Forsiden