Bum! 192 meter høj vindmølle sprængt

Testvindmølle i Østerild lagt ned af eksplosion

Den store vindmølle væltede - helt som planlagt. Foto: Bo Lehm

Den store vindmølle væltede - helt som planlagt. Foto: Bo Lehm

ØSTERILD:Torsdag kl. 16.15 lød et brag i vindmølle-testcentret i Østerild i Thy.

En 192 meter høj testmølle - målt fra jorden til spidsen af vingerne i topposition - skulle fjernes, og det skete med et brag.

Møllen af mærket GE skulle fjernes fra standplads1 i testcentret, hvor den har stået siden 2016, og det skete med et brag.

En kontrolleret eksplosion fik møllen til at vælte. Et udenlandsk energiselskab havde opstillet møllen for at teste den på land, inden selskabet påbegyndte opstillingen af tilsvarende møller til søs.

Selskabet har 80 tilsvarende møller i drift nu, så derfor var det vigtigt, at de havde mulighed for at teste en prototype af møllen i Østerild. Det har gjort det muligt at optimere på møllen. Gennem fem år i testcentret har møllen leveret de data, der har været brug for, og nu er der ikke brug for den mere.

Sprængning giver erfaringer

Når møllerne i testcentret skiftes ud sker det ved at skille dem ad. Kun en gang tidligere er en testmølle sprængt.

Det var en Vestas-mølle som havde været i brand. Derfor var det for risikabelt, hvis møllen skulle være taget ned stykke for stykke.

En mølle af de større

Møllen, der blev sprængt, har stået på standplads 1 i testcentret siden 2016. Der er i alt ni standpladser i testcentret

Typen er GE 150-6 MW.

Møllen har en totalhøjde på 192 meter målt fra jorden til vingespids i topposition. Rotordiameteren er på 150 meter og navhøjden er 117 meter.

GE arbejder på at opstille en anden mølle på standplads 9.

Den bliver nabo til Siemens 11 MW mølle på standplads 8. Den har en rotordiameter på 200 meter, en navhøjde på 140 meter og en totalhøjde på 240 meter.

Da møllen var faldet med et dumpt drøn, var det tydeligt for enhver, at der forestår et større oprydningsarbejde. Inden sprængningen var alle brugbare dele taget ud af møllen - fortrinsvis elektriske komponenter - og den var tømt for olie.

De fleste mekaniske dele blev i møllen. De er så tunge, at det vil kræve en kran at tage dem ud, så det, der nu er sprængt, er vinger, tårnet af jern med mekaniske dele samt fundamentet, der består af beton og jernarmering.

Oprydningen efter sprængningen er så grundig, at intet bliver tilbage. Heller ikke den del af fundamentet, der er under jorden. Det fjernes også.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.