By vil have mere varme fra solen
Når solvarmeanlæg i Snedsted udvides, vil det især gavne forbrugerne i forårs- og efterårsmånederne

Driftsleder Carsten Nielsen og bestyrelsesformand Poul Erik Fransen ser frem til, at Snedsted Varmeværk snart udvider solvarmeanlægget yderligere på arealet, som ses bag dem. Foto: Bo Lehm
SNEDSTED:På en rigtig varm sommerdag producerer Snedsted Varmeværks solvarmeanlæg allerede mere varme, end forbrugerne kan bruge. Så når anlægget nu udvides, så hentes gevinsten især i månederne april, maj, september og oktober, hvor solen fremover vil komme til at stå for en større andel af byens varmeforsyning.
Om sommeren kan det faktisk være nødvendigt at køle det varme vand fra solvarmeanlægget ned, når akkumuleringstanken er fyldt op. Så her udnyttes varmen altså ikke fuldt ud, for når det er varmt, skruer forbrugerne heller ikke så meget op for varmen.
- På en varm sommerdag producerer solvarmeanlægget måske 30 MWh, men der bruges kun 13 MWh. Forår og efterår er varmeforbruget højere, måske 35 MWh, og når vi så får større kapacitet i solvarmeanlægget, så vil en større del af varmen i de måneder kunne produceres ved hjælp af solenergi. Det vil give en besparelse i forhold til investeringen, forklarer Carsten Nielsen, driftsleder på Snedsted Varmeværk.
Investering på 2,75 mio. kr.
Helt konkret skal Snedsted Varmeværks eksisterende 6500 kvadratmeter store solvarmeanlæg udvides med yderligere 1900 kvadratmeter. Det kommer til at koste cirka 2,75 millioner kroner. Ifølge projektbeskrivelsen vil investeringen i løbet af 20 år give en besparelse på 5,8 millioner kroner.
Carsten Nielsen oplyser, at anlægsarbejdet går i gang i næste uge. Udvidelsen skal stå klar til 1. februar.
Snedsted Varmeværk har siden 1988 fyret med naturgas i to gaskedler. For at blive mindre afhængig af de svingende priser på naturgas, fik værket i 2011 installeret en elkedel, der fungerer ligesom en kæmpestor dyppekoger. Med elkedlen kan man udnytte de tidspunkter, hvor strømmen er meget billig.
- Vi bruger udelukkende grøn strøm, altså når det blæser så meget, at der er overløb af el produceret af vindmøller. Så man kan sige, at vores økonomi er afhængig af vind og vejr, siger Carsten Nielsen.
Det eksisterende solvarmeanlæg blev bygget i 2015. Solvarmen har siden gennemsnitligt stået for cirka 3000 MWh af de cirka 13.000 MWh, varmeværket producerer årligt. Elkedlen står for andre cirka 3000 MWh, afhængig af hvor meget det blæser.
CO2-neutral varme
- Det vil sige, at næsten halvdelen af den varme, vi producerer, er CO2-neutral, fremhæver Poul Erik Fransen, bestyrelsesformand i Snedsted Varmeværk.
- Solvarmen og elkedlen er med til at give en mere stabil pris. De sidste mange år har vi ikke hævet priserne, fremhæver Carsten Nielsen.
Et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh årligt koster i Snedsted knap 14.000 kroner årligt at opvarme.
- I forhold til sammenlignelige værker ligger vi pænt, siger driftslederen.
Fjernvarmeværket har godt 600 forbrugere, alle inden for bygrænsen.
- Der er kun tre husstande i Snedsted by, der ikke er på fjernvarmen. Vi håber, at de 11 nye byggegrunde, der er på vej, også vil blive koblet på, siger driftslederen.
Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.