Corona: Kurven knækket for både Thy og Mors

Færre smittede i begge kommuner, og blandt skolebørn på Mors er der torsdag kun tre nye tilfælde

M. C. Holms skole i Nykøbing er lukket indtil torsdag i næste uge, mens børnehuset fortsat er åbent. Arkivfoto

M. C. Holms skole i Nykøbing er lukket indtil torsdag i næste uge, mens børnehuset fortsat er åbent. Arkivfoto

Opdateret kl. 16:00 med grafer over aldersfordelingen blandt de smittede i Morsø og Thisted kommuner.

THY-MORS:Morsø Kommune holder sin fjerdeplads på listen over kommuner, der - i forhold til indbyggertallet - har det største antal nye coronasmittede.

Også Thisted Kommune ligger fortsat i den høje ende. Men i begge kommuner er smitten faldende for anden dag i træk.

Og dagen efter, at Morsø Kommune måtte lukke M. C. Holms Skole i Nykøbing, kan kommunen notere sig, at der i det seneste døgn kun er registreret tre nye smittetilfælde blandt skolebørnene på øen.

Det er et markant fald i forhold til de 12 tilfælde fra det foregående døgn, hvor M. C. Holms Skole tegnede sig for halvdelen af de smittede.

Ikke styr på smittekæderne

Styrelsen for Patientsikkerhed udstedte onsdag eftermiddag påbud om at lukke M. C. Holms Skole, efter at det i stigende grad var blevet vanskeligt at holde styr på smittekæderne, fortæller Michael Dahlgaard, Morsø Kommunes chef for skole og dagtilbud.

På skolen, der samler alle indskolingselever i Nykøbing, var smitteudbruddet i første omgang primært knyttet til en enkelt klasse, 3.c.

- Styrelsen for Patientsikkerhed har løbende stillet spørgsmål om smittekæderne. Men til sidst måtte vi fortælle dem, at vi ikke længere havde styr over smittekæderne. Smitten sprang fra klasse til klasse, fra årgang til årgang og fra familie til familie, siger Michael Dahlgaard.

Ifølge ham er lukningen af skolen i en uge blevet modtaget "med en vis lettelse" hos både ledelse, medarbejdere og forældre.

- I hvert fald har reaktionen hos de få forældre, jeg har nået at snakke med, været: "Nå, men det var da godt." Nu får vi luftet ud og gjort godt rent i bygningerne, og så prøver vi at starte forfra torsdag i næste uge, siger Michael Dahlgaard.

M. C. Holms Skole tilbyder nødpasning for elever, der enten ikke kan blive passet hjemme, eller som ikke har godt af ikke at komme skole. Torsdag var 30-40 af de i alt 287 elever mødt ind til dette tilbud.

De nye tilfælde fordeler sig med ét på Dueholmskolen i Nykøbing, ét på Sydmors Skole i Vils og ét på Erslev Skole, der er en specialskole for børn med en diagnose inden for autismespektret.

Ikke mindst sidstnævnte skole har været hårdt ramt af corona med 28 smittede. 10 af de 15 medarbejdere er ramt, mens der har været 18 tilfælde blandt de omkring 50 elever fra børnehaveklassen til 9. klasse. Det seneste smittetilfælde blev registreret torsdag.

- Og så har smitten også godt fat på Sydmorsskolen i Vils. Der bliver ved med at tikke smittetilfælde ind. Vi har torsdag screenet hele skolen med vores podningsenhed, og det afstedkom også en positiv prøve, fortæller Michael Dahlgaard.

Ingen coronapas i Thisted Kommune

Også i Thisted Kommune er antallet af smittede lige nu det højeste under hele coronaepidemien, og selv om incidenstallet (antal smittede pr. 100.000 indbyggere) torsdag faldt en smule, så er kommunen fortsat blandt de kommuner i landet med forholdsvis flest smittede.

Alligevel har Thisted Kommunes direktion besluttet ikke at gøre brug af den nye mulighed for at kræve coronapas af medarbejderne. I stedet vil man øge den interne testkapacitet, og brede muligheden for at blive testet ud til flere af kommunens arbejdspladser.

- Vi har en tro på, at vores medarbejdere er ansvarsfulde og tager deres forholdsregler. Vi mener, at vi kommer længst med den tillid, så i stedet for kontrol af coronapas, skruer vi på test-håndtaget internt, siger kommunaldirektør Ulrik Andersen ifølge en pressemeddelelse.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.