Flere stole blev slæbt ind: Mange vil slås for den lokale skole

Op mod 150 deltog i borgermøde i Vestervig, det første efter Thisted Kommunes udspil om ny skolestruktur. To møder mere er annonceret i andre byer, hvis skoler står til lukning

Vestervig-Agger Aktivitetscenter var mandag aften ramme om et velbesøgt borgermøde om den lukningstruede skole.  <i>Arkivfoto: Bo Lehm</i>

Vestervig-Agger Aktivitetscenter var mandag aften ramme om et velbesøgt borgermøde om den lukningstruede skole.  Arkivfoto: Bo Lehm

Opdateret kl. 14.40 med information fra mandagens borgermøde i Vestervig

THY:Thisted Kommune har planlagt tre borgermøder i anledning af det forslag til ny skolestruktur, som mandag blev foreløbigt godkendt af børne- og familieudvalget. De tre møder finder alle sted i april, et par uger inde i den otte uger lange høringsperiode, som er en del af proceduren i forbindelse med skolelukninger.

Men allerede i denne uge er der borgermøder på stribe i nogle af de berørte skoledistrikter. 

Det første fandt sted mandag aften i Vestervig, hvor den lokale skolebestyrelse sammen med Vestervig Håndværker- og Borgerforening inviterede til "orienteringsmøde" i Vestervig-Agger Aktivitetscenter.  

Her deltog op mod 150 borgere - så mange, at der måtte slæbes ekstra stole ind.

- En dejlig opbakning til skolen, lyder det fra skolebestyrelsesformand Henriette Blander Steffensen:

- Det var et informationsmøde, og vi videregav den information, vi har fået fra forvaltningen. Men også den information, som vi synes mangler i kommunens rapport. Forvaltningen vil gerne tale om faglighed, men det er bemærkelsesværdigt, at det ikke handler om vores børns faglighed. I stedet handler det om personalets faglighed, men man har valgt ikke at spørge personalet.

Hun erkender, at der umiddelbart er penge at spare ved at nedlægge kommunens mindste skole i Vestervig.  

- Hvis man kun kigger på driften af skolen, så er det rigtigt. Men man kunne overveje at nedbringe vores bygningsmasse.  Og vi kigger ind i et stigende børnetal. Det er med i rapporten, men det er ikke interessant, så der bliver ikke fokuseret på det.

- Store folkeskoler er helt sikkert det rigtige for mange børnefamilier. For andre er små skoler det rigtige. Men disse børnefamilier har med dette skoleudspil ikke længere den valgmulighed, påpeger Henriette Blander Steffensen.

Også i Koldby og Bedsted

I Koldby har skolebestyrelsen og områdets foreninger indkaldt til møde torsdag aften på Koldby Skole. "Vi ønsker på mødet en dialog om, hvordan vi som borgere i Koldby skoledistrikt skal reagere på udspillet", hedder det i invitationen. Konsekvenserne og muligheder i tilfælde af en lukning, og "indspark til høringssvar" er andre punkter på dagsordenen.

Dagen efter er der et tilsvarende møde på Bedsted Skole, den tredje skole i Sydthy, som står til lukning. Et møde, "hvor vi sammen kan få alle de gode ideer på bordet til, hvorfor vores skole skal forblive",  som det fremgår af opslaget om mødet fredag aften på skolen, der er arrangeret af skolebestyrelsen med opbakning fra "diverse foreninger".

I den modsatte ende af kommunen,  hvor to af de tre afdelinger af Hannæs-Østerild Skole skal lukke ifølge skolestrukturplanen, er der så vidt vides endnu ikke planlagt tilsvarende borgermøder. 

Men den aktuelle skolestrukturdebat har ryddet dagsordenen for et længe planlagt møde onsdag aften i det, der hedder Støtteforeningen for Hannæs-Østerild.  Mødet er forbeholdt bestyrelsesmedlemmer i områdets beboerforeninger samt andre inviterede, herunder lokale kommunalbestyrelsesmedlemmer. Og interessen vil især samle sig om en af disse politikere, Jane Rishøj (V) fra Vesløs, der er medlem af børne- og familieudvalget. 

Modsat i de andre berørte skoledistrikter er der måske mere delte meninger i Hannæs-Østerild-området, fordi to skoleafdelinger står til at lukke, mens den i Frøstrup bevares.

De offentlige høringsmøder, som Thisted Kommune inviterer til, finder sted 11., 12. og 13. april i henholdsvis Hannæs Hallen i Vesløs, Vestervig-Agger Aktivitetscenter og Teutonersalen ved Thisted Gymnasium.

Høringsperioden varer fra 28. marts - dagen efter kommunalbestyrelsens førstebehandling - til 24. maj.  Den nye skolestruktur skal endeligt vedtages 27. juni, men træder først i kraft fra skoleåret 2024-25.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.