Kirkerne lukker - der er ingen gudstjenester på søndag

Dåb, begravelser og vielser kan gennemføres - men konfirmander og forældre må forberede sig på, at forårets konfirmationer måske må udskydes

Alle folkekirker er lukket - der er ingen gudstjenester på søndag og foreløbig de næste to uger. Dåb, begravelser og vielser kan gennemføres. Alle andre aktiviteter er aflyst, herunder koncerter, foredrag og møder. Arkivfoto: Bo Lehm

Alle folkekirker er lukket - der er ingen gudstjenester på søndag og foreløbig de næste to uger. Dåb, begravelser og vielser kan gennemføres. Alle andre aktiviteter er aflyst, herunder koncerter, foredrag og møder. Arkivfoto: Bo Lehm

THY-MORS:Som følge af det skærpede beredskab i forbindelse med risikoen for spredning af covid-14, den såkaldte coronavirus, har biskopperne torsdag formiddag besluttet, at alle gudstjenester i folkekirkerne er aflyst - indtil videre i de kommende 14 dage. Det samme gælder menighedsråds aktiviteter i sognegårde og lignende offentlige arrangementer, hvor menighedsrådet er vært, fremgår det af Aalborg Stifts hjemmeside.

Her hedder det videre:

Samtidig er det af stor betydning, at vi giver mulighed for forkyndelse af evangelium, håb og trøst til landets borgere i en krisetid. Alle folkekirkens sognepræster, sygehuspræster og andre præster vil fortsat være tilgængelige for mennesker, der har brug for det. Vi har desuden tilknyttet ekstra præster til Sjælesorg på nettet, som er folkekirkens eksisterende tilbud om en fortrolig samtale med en præst på internettet. Folkekirken vil også stadig udføre kirkelige handlinger, dvs. dåb, vielser og begravelser. Men det kan blive under andre former end normalt. Det vil ikke ske i forbindelse med gudstjenester, og der vil som udgangspunkt ikke være offentlig adgang. Antallet af deltagere må afpasses efter forholdene og må under alle omstændigheder ikke overstige 100 deltagere.

Mens vi må undvære den normale gudstjeneste, vil vi både i de enkelte stifter og på landsplan gøre en stor indsats for at udbygge alternativer til kirkernes gudstjenester via radio, tv og internettet.

Om de konkrete forhold hedder det på stiftets hjemmeside:

- Dåbshandlinger kan gennemføres under hensyntagen til de særlige forhold

- Begravelser gennemføres efter forholdene

- Vielser gennemføres ud fra forholdene

- Konfirmandforberedelsen aflyses i de næste to uger, da skolerne er lukket. Afvent situationen de kommende uger. Forbered jer både på den nuværende situation og på en situation, hvor I er nødt til at udskyde konfirmationen.

- Menighedsrådsmøder og provstiudvalgsmøder, herunder orienterende møder og indstillingsmøder, skal i videst muligt omfang udsættes, medmindre der er uopsættelige spørgsmål til behandling på møderne. I givet fald bør mødet afholdes som et skype- eller telefonmøde. Er dette ikke muligt, skal menighedsrådet/provstiudvalget afvikle mødet med fornøden forebyggelse af smitterisiko i overensstemmelse med sundhedsmyndighedernes anbefaling.

- Alle koncerter, foredrag, babysalmesang og andre arrangementer i kirken, der ikke er kirkelige handlinger, skal aflyses, da de er omfattet af regeringens beslutning om, at alle offentlige indendørs aktiviteter indstilles med øjeblikkelig virkning. Det samme gælder menighedsråds aktiviteter i sognegårde og lignende offentlige arrangementer, hvor menighedsrådet er vært.

- Medarbejderne ansat i sognene bør som udgangspunkt behandles på lige fod med andre offentligt ansatte. Biskoppernes opfordrer menighedsrådene til at indrette kirkernes hverdag med mindst mulig bemanding i kirken og lade kontorpersonalet og lignede arbejde hjemmefra hvis muligt.

Se nærmere på: www.aalborgstift.dk/folkekirkens-coronavejledning

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.