Kulturekspressen har kørt i 25 år

Årets Kulturekspres i Sydthy skudt i gang med jubilæumsudstilling på HF-Imagine i Svankjær

Formand Grete Johansen overrækker en gave til billedkunstner Andreas Rosmon, der i sin tid fik ideen til det, der blev til Kulturekspressen i Sydthy. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Formand Grete Johansen overrækker en gave til billedkunstner Andreas Rosmon, der i sin tid fik ideen til det, der blev til Kulturekspressen i Sydthy. Foto:Henrik Simonsen

SVANKJÆR:Det begyndte med, at den lokale billedkunstner Andreas Rosmon en dag kom ind til isenkræmmer Kristen Nielsen i Hurup, de dengang var formand for den lokale handelsstandsforening.

- Han fortalte om noget, at han havde været med Horsens, hvor de udstillede billeder i byens butikker. Om det var noget, vi kunne arrangere i Hurup?

- Der var ingen, som skulle gå ind og bestemme, hvad der er kultur. Ellers ville jeg ikke have med det at gøre, siger Kristen Nielsen. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

- Der var ingen, som skulle gå ind og bestemme, hvad der er kultur. Ellers ville jeg ikke have med det at gøre, siger Kristen Nielsen. Foto:Henrik Simonsen

Kristen Nielsen spurgte i bestyrelsen, om de var med på ideen. Det var de. Og i bestyrelsen var de også enige om, at det var noget, formanden ”lige kunne tage sig af”, fortæller isenkræmmeren om begyndelsen på det, der blev til Kulturekspressen - den årlige festival i Sydthy med kunstudstillinger og andre kulturbegivenheder.

55 kunstnere har bidraget til årets udstilling i Svankjær. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

55 kunstnere har bidraget til årets udstilling i Svankjær. Foto:Henrik Simonsen

I år har Kulturekspressen kørt i 25 år - med kun et enkelt, coronabetinget stop sidste år. Jubilæet blev fejret lørdag eftermiddag på HF-Imagine, den tidligere Svankjær Efterskole. Her er skolens idrætshal i år ny ramme om den kunstudstilling, som i mange år har været festivalens centrale begivenhed - efter at det de første år udeklukkende var butikkerne i først Hurup og siden hele Sydthy, der fungerede som udstillingssteder.

Kulturekspressen

Kulturekspressen blev holdt første gang i 1995 . Det første år var festivalen dog en ren Hurup-begivenhed.

Siden er Kulturekspressen udvidet til hele den daværende Sydthy Kommune, og også i år er der i ugerne omkring efterårsferien udstillinger, foredrag, koncerter og andre arrangementer i de fleste sogne i Sydthy.

Tidligere har udstillingen været holdt i Sydthy Erhvervs- og Uddannelsescenter og på Doverodde Købmandsgård og Idealcombi.

Undervejs har der været forslag om, at der skulle nedsættes et udvalg, som kunne censurere kunsten. Men arrangørerne har holdt fast i princippet om at alle der vil, kan deltage.

Keramiker Hans-Jørgen Grum fra Bedsted er blandt udstillerne. <i>Foto:Henrik Simonsen</i>

Keramiker Hans-Jørgen Grum fra Bedsted er blandt udstillerne. Foto:Henrik Simonsen

- Der var ingen, som skulle gå ind og bestemme, hvad der er kultur. Ellers ville jeg ikke have med det at gøre, siger Kristen Nielsen.

Sådan er det stadig, og med 55 deltagende kunstnere er udstillingen i år større end i 2019, og der er igen i år et stort program med aktiviteter rundt omkring i den tidligere Sydthy kommune.

- Så det går godt for Kulturekspressen. Men vi mangler yngre kræfter til at stå for det, fortæller Grete Johansen, der har været formand for Kulturekspressen siden 2015.

Ole Riis, tidligere turistchef i Thy, holdt åbningstalen. Og traditionen tro bød åbningen også på udnævnelse af årets kunstner. Den hæder tilfaldt Sanne Friis, indehaver af Galleri Friis i Villerslev.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.