Kunstnere fra Mors i isens og myternes land

Kirsten Klein, Steen Folmer og Jørn Bork udstiller på Heltborg Museum

4
Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne. Galleri - Tryk og se alle billederne.

Galleri - Tryk og se alle billederne.

HELTBORG:De tre kunstnere er alle fra Mors. Men de har hentet deres motiver på en noget større ø i rigsfællesskabet.

”Isen og myternes land” er titlen på den udstilling med Kirsten Klein, Steen Folmer og Jørn Bork, som lørdag åbner på Heltborg Museum.

Sidstnævnte har boet i Grønland i 26 år, med ansættelse ved det grønlandske skolevæsen i bl. a. i bygden Attu. Sideløbende arbejdede han med sin kunst og drev fangst og fiskeri. Inuitternes myter og sagn har været en stor inspirationskilde for Jørn Bork - også efter at han flyttede tilbage til Danmark, hvor han siden 2003 har boet uden for Ø. Jølby på Mors.

Granitfigur af Jørn Bork med titlen ”Tupilaasaq” - ”tupilaq-lignende”. Privatfoto

Granitfigur af Jørn Bork med titlen ”Tupilaasaq” - ”tupilaq-lignende”. Privatfoto

På udstillingen i Heltborg viser han malerier og skulpturer - bl. a. en granitfigur, inspireret af grønlændernes tupilaqer, der dog traditionelt blev fremstillet af kropsdele fra sæler, fugle - og endog et barnelig.

Steen Folmer og Kirsten Klein udstiller på Heltborg Museum sammen med Jørn Bork. Privatfoto

Steen Folmer og Kirsten Klein udstiller på Heltborg Museum sammen med Jørn Bork. Privatfoto

For de to andre bidragydere til udstillingen var Grønland en drøm, der gik i opfyldelse med et månedlangt ophold Saqqaq, bygd ved Diskobugten, i 2012, hvor Kirsten Klein fotograferede og hendes mand Steen Folmer malede akvareller.

Akvarel af Steen Folmer.

Akvarel af Steen Folmer.

- Det var især isen, der betog både Steen og mig. Netop på det sted kommer der nogle store isbjerge sejlende fra den bræ, som munder ud i nærheden, fortæller Kirsten Klein.

Parret havde valgt august-september til deres ophold, fordi det gav mulighed for at opleve både den arktiske højsommer og den begyndende vinter - med storme, kulde og sne på fjeldene.

Udstillingen på Heltborg Kunstmuseum er arrangeret af Sydthy Kunstforening.

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.