Niels kan både svinge farveblyanten og hammeren

Niels Bjerge bygger både og illustrerer børnebøger - nærmest på en og samme tid

Niels Bjerge fra Thy er ganske kreativ. Han laver både og køkkener, og aftenerne bruger han på at illustrere børnebøger og julekalendere  med finurlige tegninger. <i>Bo Lehm</i>

Niels Bjerge fra Thy er ganske kreativ. Han laver både og køkkener, og aftenerne bruger han på at illustrere børnebøger og julekalendere med finurlige tegninger. Bo Lehm

- Jeg ville ikke gå i graven uden at have prøvet det.

Sådan sagde Niels Bjerge til sig selv for nu snart 12 år siden. Han ville prøve at leve af at tegne. Det var alligevel noget, han altid har gjort. Og han har altid været god til det.

- Folk har tit sagt, at det kan jeg da lige tegne, siger Niels Bjerge, som bor centralt i Thisted, men opvokset i Sydthy.

For nylig har han tegnet figurerne til den fjerde børnebog i rækken om de små superhelte Dappa og Nappa, der er skrevet af Pernille Sørensen. Bogen er lige kommet på gaden.

Figurerne Storm og Pil, som guider børn og voksne rundt på oplevelser i Nationalpark Thy, illustrationer for Land og Fritid, Spar og OBH-gruppen foruden et hav af forskellige logoer, etiketter til bryggerier, julekalendere og -kort har han også med i sin portefolio. Karikaturtegninger laver han også.

Et lille udpluk af de tegninger og øletiketter Niels Bjerge har lavet. Igennem årene er det efterhånden blevet til en hel del. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Et lille udpluk af de tegninger og øletiketter Niels Bjerge har lavet. Igennem årene er det efterhånden blevet til en hel del. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Naiv stil

Tegnearbejdet starter altid med blyantskitse, inden han arbejder videre ved computeren, hvor farverne kommer på.

- Når jeg får en opgave, så tager jeg det enormt seriøst - uanset om det er store eller små opgaver. Jeg laver meget research og hører ind til, hvad det helt præcist er, som kunden ønsker, siger Niels Bjerge, som beskriver sin stil som naiv.

- Den har nok lidt en børnestil over sig. Jeg vil lave noget i en stil, der passer til mig, siger Niels Bjerge, som indrømmer, at det godt kan være svært at være kreativ på kommando. Derfor betyder det meget, at han præcist ved, hvad det er, der skal kommunikeres ud.

- Det skal give mening. Jeg har prøvet, hvor jeg har ramt helt ved siden af. Det er ubehageligt, siger Niels Bjerge, der ikke længere har tegneriet som eneste indtægt.

Niels Bjerge prøvede at leve af at tegne, men hverdagene blev hurtigt for kedelige. Nu nyder han tilværelsen som selvstændig tegner, selvstændig bådebygger og deltidsansat som snedker hos Eshöj i Nors. Det handler om at skabe den rette balance i tingene. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Niels Bjerge prøvede at leve af at tegne, men hverdagene blev hurtigt for kedelige. Nu nyder han tilværelsen som selvstændig tegner, selvstændig bådebygger og deltidsansat som snedker hos Eshöj i Nors. Det handler om at skabe den rette balance i tingene. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

- Jeg ville prøve at være selvstændig som tegner. Jeg tænkte på det tidspunkt, at det ville være fedt at sidde og tegne hele tiden. Men nej, jeg kedede mig bravt. Og så kom finanskrisen... Desuden så synes jeg også, at det var svært hele tiden at skulle sparke døre ind, siger Niels Bjerge, som derfor valgte at kombinere sin tegnevirksomhed, freelancetegner.com, med selvstændigt virke som bådebygger i 2016. Han er oprindeligt uddannet bådebygger og har arbejdet med faget i alle årene. Det fortsætter han med - også selv om han fra dette efterår har fået en deltidsansættelse hos inventarfirmaet Eshöj i Nors.

Det, der er fællesnævneren for de tre ret forskellige områder, er helt klart det kreative og sans for detaljerne.

- Tegneriet er ligesom basen for det hele, siger Niels Bjerge, som derfor kan kalde sig for bådebygger, illustrator og snedker.

Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Fra Heavy Agger

Niels Bjerge er opvokset i Agger, og som ung i Agger var han en del af Heavy Agger. Det var også Niels, der tegnede de fleste af de ”store” drenges rygmærker. T-shirtene med tegningerne har han stadig.

De vækker minder.

Efter folkeskolen gik Niels Bjerge i lære som bådebygger. Han har haft ansættelser forskellige steder og blandt andet lavet luksusyachter i Frankrig. For fire år siden valgte han at blive selvstændig. Så kunne han tage opgaver ind i det tempo, der passede ham.

- Da jeg i sin tid var ansat som bådebygger i Skive, begyndte jeg at få nogle forespørgsler. Så tænkte jeg, at jeg kunne gøre det selv, siger Niels Bjerge, der de kommende måneder får en del af sin tid til at gå med at istandsætte en 43 fods båd af mærket Storebro. Den kommer fra Fredericia men står under tag i Glyngøre. Niels Bjerge kører derhen, hvor bådene er opmagasineret. Arbejdslivet som halv bådebygger og halv tegner passede ham egentlig ganske fint.

Niels Bjerge er ganske kreativ. Han laver både og køkkener, og når der er tid til overs, illustrerer han også børnebøger med finurlige tegninger.Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Niels Bjerge er ganske kreativ. Han laver både og køkkener, og når der er tid til overs, illustrerer han også børnebøger med finurlige tegninger.Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Men så kom der et tilbud fra Eshöj i Nors i efteråret. Eshöj har specialiseret sig i kvalitetskøkkener, badeværelser og interiør.

- De spurgte, om jeg ville være der på fuld tid. Men jeg vil stadig lave både, så det gør jeg to dage om ugen. De sidste tre arbejder jeg i Nors. Det handler om at finde en fornuftig balance i tingene, siger Niels, som trives med at dele sine vågner timer mellem computerens tegneplade og det fine håndværk som kræves på lystbåde og i eksklusive køkkener.

Den sjoveste farvelagte figur tager han lige så alvorlig som arbejdet med at tilpasse en teakplanke til dækket på en dyr båd.

For ham handler det ordentlighed og godt håndværk.

Mange af vinterdagene skal bruges på at renovere denne båd, der hører hjemme i Fredericia, men står under tag i Glyngøre. Aftenerne bruges med blyanten og tegnepapiret derhjemme, for kort efter nytår skal han begynde på en ny tegneopgave, hvor Mors’ forstenede Luffe bliver en central figur. Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Mange af vinterdagene skal bruges på at renovere denne båd, der hører hjemme i Fredericia, men står under tag i Glyngøre. Aftenerne bruges med blyanten og tegnepapiret derhjemme, for kort efter nytår skal han begynde på en ny tegneopgave, hvor Mors’ forstenede Luffe bliver en central figur. Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Foto: Bo Lehm <i>Bo Lehm</i>

Foto: Bo Lehm Bo Lehm

Galleri - Tryk og se alle billederne.