Lokalt pres fik Mors-Thy til at overhale Aalborg
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) susede selv fra Christianborg til Thisted - så hurtigt det nu lod sig gøre - for at overbringe de fire kommuners trafikkomité nyheden om, at de får 700 mio. kr. til vejstrækningen Hanstholm-Sallingsund. Men hovedvejen ned gennem Salling er der ikke direkte penge til i infrastrukturforliget

- Værsgo', nu får I asfalt for 700 millioner,sagde Simon Kollerup til borgmestrene Hans Ejner Bertelsen og Ulla Vestergaard.
THY-MORS:- Dette er er en stor politisk sejr, som jeg er meget glad for. Udvidelsen af Rute 26 er noget, jeg har kæmpet for som folketingsmedlem i 10 år. Men det var ikke ikke blevet til noget, uden det benarbejde og pres, som komiteen med de fire kommuner og det lokale erhvervsliv har lagt på os politikere.
Sådan sagde en glad erhvervminister Símon Kollerup (S) , mens sommervinden drillede hans slips uden for glasruderne til maskinhandlen J. Hundahl i Thisted. Simon Kollerup havde taget turen i ministerbilen tidligt mandag morgen efter nattens brede politiske forlig om infrakturpulje frem til 2035. Da han sent søndag sagde til ministerkollegaen Nicolai Wammen, at han ville over og være den, der fortalte nyheden til de lokale nøglepersoner i Thisted-kredsen, indskærpede finansministeren ham, at der ikke måtte offentliggøres noget før klokken 10 mandag, hvor Wammen selv stod i front for et pressemøde i København.

Trafikkomiteens fremmødte medlemmer og ministeren foreviget af komiteens kommunikationsmand Keld Vang foran en potent Hundahl-maskine.
Fra nul til 700 millioner
- Tidligere har der været lavet infrastrukturaftaler, hvor der ikke var så meget som en rød øre til asfalt her i området. Nu er vi i en ny politisk situation, og jeg er glad for at have spillet en aktiv politisk rolle i, at regeringen har et særligt blik for de muligheder, der er i Thy og på Mors. Jeg er selvfølgelig erhvervsminister for hele landet, men også del af en regering, der nu husker Thy-Mors, sagde Simon Kollerup.
Han understreger betydningen af, at en udvidelse af vejstrækningen mellem Hanstholm og Sallingsund kom med i regeringens udspil til weekendens forhandlinger.
- I den situation skal der gode argumenter til for at pille den ud igen. Men selvfølgelig var der usikkerhed, for der var flere ønsker fra partierne, end pengene rækker til. Og det var også et spørgsmål om, hvornår i aftalens løbetid, som rækker frem til 2035, at Thy-Mors ville komme med, sagde erhvervsministeren.

Dagens glade borgmestre, Ulla Vestergaard og Hans Ejner Bertelsen. Til højre for sidstnævnte mødets vært, Søren Hundahl,
Thy-Mors er en vinder
Til det hastigt arrangerede møde med komiteen var borgmestrene Ulla Vestergaard (S), Thisted, og Hans Ejner Bertelsen (V) mødt frem sammen Tage Odgaard, formand for DI Thy-Mors, og flere af komiteens erhversfolk. Der var bifald fra dem, da Simon Kollerup kunne berette, at hovedvejsstrækningen over Thy og Mors, har trukket et vinderlod:
- Hanstholm-Sallingsund er med i første rul frem til 2028, og det er en endelig beslutning, at de projekter, der er med i det, bliver sat i gang. Der er sat 700 millioner af til vejstrækningen, og projektet går for alvor i gang i 2023. Jeg har selv lagt vægt på, at der frem til da skal laves en hurtig ekstraundersøgelse, hvor man i dialog med kommunerne og erhvervslivet får udpeget de præcise deletaper, hvor vejen kan udvides. Undervejs var der en drøftelse af hanken på Rute 11 ned mod Vilsund, og det endte, at den også sættes i gang i 2023. Så nu sker det. nu kommer der asfalt til Thy-Mors, sagde Simon Kollerup.
Før Limfjordsforbindelsen
Dermed bliver Hanstholm-Sallingsund det nordjyske vejprojekt i forliget, som først realiseres. 3. Limfjordsforbindelse over Egholm er først med i andet rul, som igangsættes i 2025.
Derimod er strækningen Sallingsund-Skive ikke direkte nævnt blandt de vejstrækninger, der skal opgraderes med overhalingsspor. Den ville kunne søge del i en pulje på 3,5 mia. kr. i forliget, som er afsat til bedre trafikal sammenhæng mellem land og by.
- Det er måske en ekstra grund til, at komiteen fortsat skal være her og har et stykke arbejde at gøre, sagde ministeren.
En særlig havnepulje i forliget på 50 mio. kr. vil kunne tilgodese tilpasninger i Hanstholm, når vejstrækningen udvides.
Tak for indsatsen
- Tusind tak for indsatsen. Både til dig Simon og til komiteen og andre, der har bakket op om vores kamp for 26/34. På et tidspunkt var det sådan, at når vi mødte folketingspolitikere, så vidste de på forhånd, hvad det var, vi ville snakke om. Nu har nået den milepæl, og så gælder indsatsen de næste strækninger, sagde Ulla Vestergaard.
Poul Pedersen, komitemedlem og direktør for Thise Mejeri, var ikke udelt begejstret for forliget:
- Til lykke til Thy og Mors, det var fortjent. Men det meset af vores virksomheds trafik går fra Salling til Herning, og her er det en hæmsko at skulle køre på en vejstrækning, der minder om en kommunevej. Så jeg er glad, men også skuffet, sagde den økologiske mejerist.
Mange sideveje skal overvejes
Det kunne en ellers glad Hans Ejner Bertelsen godt følge ham i:
- Vi har gjort en dyd ud af, at Herning, Skive, Mors og Thisted kommuner stod sammen om kravet om en udvidelse hele vejen. Så der lidt er malturt i bægeret. Men godt, at der er sat en startdato på. Nu håber jeg, at den nævnte vvm-undersøgelse af Hanstholm-Sallingsund. går i gang hurtigst muligt. Vi skal fra kommunerne bidrage med at påpege, hvor på strækningen trafikintensiteten er størst, og hvordan vi kan få trafikken til at glide bedst muligt. Der er mange hensyn at tage, og sandsynligvis skal nogle af de mange sideveje blokeres eller omlægges, sagde Morsøs borgmester.
Historien er opdateret mandag klokken 12.11

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.
Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.