Pedellens dage er talte: Kommunen laver fælles ejendomsservice

Fremover skal Thisted Kommunes institutioner være "kunder" i en ny central ejendomsadministration og det nuværende servicepersonale bliver del af et nyt Center for ejendomme

Kristian Tilsted kalder etableringen af Center for ejendomme for en win-win-situation. Der opnås synergi i forhold til medarbejderressourcer, højere faglighed og så er der også en økonomisk gevinst..  <i>Arkivfoto: Bo Lehm</i>

Kristian Tilsted kalder etableringen af Center for ejendomme for en win-win-situation. Der opnås synergi i forhold til medarbejderressourcer, højere faglighed og så er der også en økonomisk gevinst..  Arkivfoto: Bo Lehm

THISTED:De dage et talte, hvor den enkelte kommunale institution havde sin egen pedel og egne medarbejdere til at løse serviceopgaver som rengøring. 

I løbet af 2023 skal der etableres en central ejendomsadministration, hvor et nyt "Center for ejendomme", forkortet CFE , fremover skal stå for drifts- og serviceopgaver, areal- og ejendomsoptimering, kontraktstyring og kunderådgivning samt rengøring på kommunens ejendomme. Det nuværende servicepersonale skal fremover være ansat under CFE, der også skal styre de private firmaer, der udfører anlægs-, vedligeholdelses- og byggeopgaver på de kommunale ejendomme. Målet er, at at CFE skal være i drift 1. januar 2024.

Etableringen af CFE er en del af forliget om kommunens 2023-budget.

- Vi står med en rigtig god sag. Her er tale om en win-win situation, hvor vi både får mulighed for at opnå synergieffekter i forhold til de medarbejderressourcer, vi har på området, højne fagligheden - og samtidig opnå en økonomisk gevinst, siger Kristian Tilsted (V), medlem af kommunens udvalg for erhverv, klima, miljø og teknik. Udvalget har godkendt kommissoriet for CFE samt organiseringen af det.

I følge sagsfremstillingen vil kommunen i 2025 opnå en effektiviseringsgevinst på 6,7 mio. kroner i kraft af det nye tiltag.

- Når den nye ordning er implementeret fuldt ud, vil der være et plus på den økonomiske bundlinje, men vi vil også se et plus på den faglige bundlinje. Det opnår vi, når der fremover bliver bedre muligheder for, at kolleger med forskellige faglige kompetencer kan arbejde tættere sammen i det daglige, siger Kristian Tilsted.

Som eksempel nævner han, at ikke alle institutioner har medarbejdere med speciale i energioptimering. Men i et nyt CFE vil der være medarbejdere med kompetencer på området, som kan stilles til rådighed.

- Det samme vil gøre sig gældende på andre fagområder. Den institution, som i dag har tilknyttet en medarbejder med en tømrerfaglig uddannelse, har måske bedre vedligeholdt træværk end den institution, som ikke har en medarbejder med de kompetencer, forklarer Kristian Tilsted.

Han peger samtidig på, at Thisted Kommune i dag har tusindvis af bygningskvadratmeter, som ikke vedligeholdes i takt med, at de forringes.

- Med det nye CFE vil det være muligt at lave en mere målrettet vedligeholdelse, når opgaverne kan samles eksemeplvis ved, at der laves vedligeholdelse af vinduer på flere ejendomme og institutioner på en gang frem for at gøre det som individuelle opgaver på forskellige institutioner, siger Kr. Tilsted.

En af opgaverne for det nye CFE bliver således også at styre brugen af eksterne håndværkere.

Da politikerne som en del af arbejdet med 2023-budgettet drøftede "fælles ejendomsservice og kloge kvadratmeter" blev det fulgt tæt at medarbejderne på området.

- Der har været reaktioner og der er givet udtryk for, om det hele bare er en skinmanøvre for besparelser. Det er det ikke. Det handler om at bruge ressourcerne bedre, og der er lagt op til, at medarbejderne skal spille med i arbejdet for at etablere det nye CFE, siger Kristian Tilsted.  

Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.